Evropska komisija je ob mednarodnim dnevom žensk objavila poročilo o enakosti žensk in moških v EU za leto 2019. V poročilu ugotavlja, da se enakost izboljšuje, vendar so spremembe prepočasne.

Stopnja zaposlenosti žensk v EU je leta 2017 s 66,4 % dosegla najvišjo raven doslej, vendar se stanje po državah članicah razlikuje. Ženske so bolj izpostavljene tveganju revščine, saj so njihove plače v povprečju 16 % nižje kot pri moških. To posledično povzroča vrzel pri pokojninah, ki je leta 2017 znašala 35,7 %.

V nekaterih državah si več kot 10 % starejših žensk ne more privoščiti ustrezne zdravstvene oskrbe.

V parlamentih in vladah so ženske večinoma še vedno slabo zastopane. Le šestim od 28 nacionalnih parlamentov v EU predseduje ženska, sedem od desetih poslancev nacionalnih parlamentov v EU pa je moških. Čeprav je trenutno delež žensk na ministrskih položajih (30,5 %) najvišji, odkar so bili leta 2004 podatki prvič na voljo za vse države članice EU, še vedno kaže, da so ministricam pogosto dodeljeni resorji, ki veljajo za politično manj pomembne.

Stekleni strop ostaja resničnost v poslovnem svetu, kjer je v velikih podjetjih v EU, ki kotirajo na borzi, le 6,3 % izvršnih direktoric.

Evropska komisija je pred mednarodnim dnevom žena objavila tudi skupno izjavo, v kateri je poudarila, da je enakost spolov osrednja vrednota EU in načelo, za katero se bo še naprej borila. Evropa je v svetovnem merilu območje, kjer so dekleta in ženske najbolj varne in najbližje enakosti. Zaposlenost žensk in njihova zastopanost na vodilnih položajih se povečujeta, vendar se ženske še vedno soočajo tudi z neenakostjo, grožnjami, zlorabami in nadlegovanjem. Komisija si prizadeva za enakost spolov na več področjih, od krepitve žensk na trgu dela in boja proti nasilju do spodbujanja enakosti spolov in pravic žensk po svetu.

Evropski statistični urad Eurostat pa ob dnevu žena ugotavlja, da le 36 % žensk zaseda vodstvene položaje v EU. Poleg tega je v EU samo 27 % članic uprav podjetij, ki kotirajo na borzi. Izvršne funkcije opravlja zgolj 17 % žensk. V Sloveniji je na vodstvenih položajih 47 % žensk, mesta v upravah podjetij zaseda 28 % žensk, izvršno funkcijo pa jih opravlja 25 %.

 Več informacij

Celotno poročilo

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta na temo enakosti spolov ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Aktivnosti Najboljših novic iz sveta potekajo v sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

WBN SRD TLG SLOGA MRS logo skupen

Translate »