Agencija EU za temeljne pravice (FRA) je 19. novembra objavila novo poročilo, v katerem ugotavlja, da zamude in resni izzivi pri vključevanju mladih beguncev, ki so zbežali pred vojno in pregonom, pomenijo tveganje za pojav „izgubljene generacije“.

Agencija FRA je v poročilu z naslovom Vključevanje mladih beguncev v EU na podlagi razgovorov z več kot 160 begunci in 400 delavci na terenu opredelila resne ovire v obstoječih pristopih za vključevanje mladih migrantov, starih od 16 do 24 let, izpostavila pa je tudi dobre politične pobude na lokalni ravni v posameznih državah.

Kot so ob objavi poročila poudarili v FRA, morajo oblikovalci politik na nacionalni ravni in na ravni EU sprejeti takšne strategije, ki bodo pripadnikom te generacije omogočile, da postanejo polnopravni člani naše družbe. Države članice so pozvali, naj pospešijo azilne postopke, zmanjšajo birokracijo glede ponovne združitve družine, zagotovijo ustrezno nastanitev, izboljšajo zdravstveno varstvo na področju duševnega zdravja ter izboljšajo izobraževanje.

Do poročila in sporočila za javnost lahko dostopate prek spletne strani Agencije FRA.

Vir: CNVOS

Translate »