Poljska pripravlja ukrepe, ki ji bodo omogočili zadržanje prosilcev za azil v obmejnih taboriščih. Takšno odločitev so sprejeli, saj da so se taki ukrepi dobro izkazali na Madžarskem.

Poljska, Madžarska in nekatere druge vzhodnoevropske članice Evropske unije odločno nasprotujejo načrtu Evropske komisije za prerazporeditev prebežnikov iz Afrike in Bližnjega vzhoda po članicah EU-ja.

Poljska za razliko od Madžarske ni bila priča množičnemu prihodu prebežnikov leta 2015, ko se je prek balkanskih držav proti severnim in bogatejšim članicam EU-ja odpravilo več kot milijon ljudi.

Na vprašanje med gostovanjem na Radiu Zet, ali bodo prebežnike namestili v ladijske zabojnike in jih obdali z bodečo žico, je notranji minister Mariusz Blaszczak odgovoril, da je to zamisel za primer izrednih razmer, kar se je po njegovem mnenju dobro obneslo na Madžarskem.

Vlada v Budimpešti je prejšnji mesec potrdila zakon o pridržanju prebežnikov v obmejnih taboriščih, kar so že kritizirali Združeni narodi, saj zakon krši zakonodajo EU-ja in prinaša “grozovite fizične in psihološke posledice” za prosilce za azil. Kot smo poročali, so o stanju na Madžarskem zaskrbljeni tudi v EU.

Načrt za premestitev prebežnikov so voditelji EU-ja sprejeli septembra leta 2015, čeprav so Madžarska, Češka, Slovaška in Romunija glasovale proti. Načrt je podprla tudi prejšnja desnosredinska poljska vlada, čeprav ji je nasprotovala.

Translate »