Pogojevanje migracijskega vprašanja z razvojnim sodelovanjem je v popolnem nasprotju s ciljem Evropske unije, da poglobi svoje partnerstvo z Afriko, opozarja dr. Awil Mohamoud, direktor haaškega African Diaspora Policy Centre.

Razvojno sodelovanje ne sme biti inštrument politike korenčka in palice za upravljanje migracij. Že od samega začetka je bila razvojna pomoč namenjena zmanjšanju revščine in neenakosti in naslavljanju slabše družbene in gospodarske razvitostio globalnega juga. Nikakor ni bil mišljen kot spodbujevalka politike omejevanja migracij. Vse več dokazov kaže na to, da željo ljudi po migriranju ni mogoče zmanjšati z razvojnim sodelovanjem. To preprosto ni pravi inštrument.
Ločitev razvojne in migracijske politike terja akcijo. Na vrhu AU-EU bo potrebna resna razprava o migracijah in mobilnosti v afriško-evropskem partnerstvu. Biti moramo odločni in zahtevati drastično spremembo politike EU, je še poudaril dr. Awil Mohamoud.

Celotni prispevek lahko preberete na spletni strani projekta Predsedovanja EU.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

EU PP: logotip eu pp, mju in eu

Translate »