Platforma SLOGA in Društvo za Združene narode za Slovenijo sta 13. decembra 2023 s proslavo in podelitvijo nagrad Mladinskega nagradnega natečaja mladim kreativcem počastila 75. obletnica Splošne deklaracije človekovih pravic.

V veliki sejni sobi Mestne hiše občine Ljubljana sta razglasila in podelila nagrade za najboljša literarna in fotografska dela osnovnošolcev, srednješolcev in mladih do 29. leta na temo: “Povezava med podnebnimi spremembami in človekovimi pravicami ob 75. obletnice Splošne deklaracije človekovih pravic”, ki so jih prispevali mladi na Mladinskem nagradnem natečaju.

Slavnostni govor je imela veleposlanica mag. Blanka Jamnišek z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki je poudarila pomen izobraževanja mladih o človekovih pravicah, pri tem pa izpostavila dosežke projekta Naše pravice. Opozorila je, da si moramo z vso zavzetostjo prizadevati za uresničitev Splošne deklaracije človekovih pravic, saj v sedanjem času, ko na svetu divja okrog 55 oboroženih konfliktov, v katerih je prebivalstvo resno ogroženo in je tarča dejanj, ki vodijo v množična grozodejstva, sta ponovno ozaveščanje in opozorilo, da morajo države prebivalstvo z ustreznimi sredstvi zaščititi pred temi procesi, še kako pomembna. Slovenija odločno podpira preprečevanje teh negativnih procesov. Izobraževanje o človekovih pravicah je lahko koristna preventivna aktivnost. Slovenija bo s 1. januarjem 2024 začela dveletni mandat nestalne članice Varnostnega sveta OZN in si bo prizadevala, da bo Varnostni svet OZN naredil več za preprečevanje procesov, ki vodijo v spopade oz. v njihovo eskalacijo in grozodejstva, ter v zgodnje in ustrezno odzivanje nanje, tudi za zaščito otrok.

Spremni nagovor je imel prof. dr. Bojko Bučar, predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo, ki je v svojih uvodnih besedah poudaril pomen delovanja širše civilne družbe pri osveščanju o pomenu spoštovanja in varovanja človekovih pravic, še posebej v luči številnih globalnih konfliktov in izzivov, s katerimi se sooča človeštvo.

Po slavnostnem govoru je sledila razglasitev in podelitev nagrad za najboljša literarna in fotografska dela osnovnošolcev, srednješolcev in mladih do 29. leta na temo 75. obletnice Splošne deklaracije človekovih pravic. Razglasitev je vodil Boštjan Jerman, član izvršnega odbora Društva za Združene narode za Slovenijo.

Glavno nagrado za najboljše literarno delo je prejela Mia Baškovič za delo z naslovom »Človekove pravice v primežu podnebnih sprememb«. Mia je srednješolka Prve riječke hrvatske gimnazije in obiskuje 4. letnik. Literarno delo je nastalo pod mentorstvom Saše Petejan (Časoris).

Glavno nagrado za najboljše fotografsko delo je prejela Anja Tomanič za fotografijo z naslovom »Dying world«. Anja je srednješolka Ekonomske šole Novo mesto in obiskuje 2. letnik. Fotografsko delo je nastalo pod mentorstvom Anje Plut.

Dodatno smo še podelili posebna priznanja in nagrade, in sicer za naslednje kategorije:

  • kategorija literarnih del, tretja triada osnovnih šol (OŠ), kjer je zmagala Pika Perme z delom »Voda, ki ne teče« (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, 9. razred; mentorica: Blanka Gombač);
  • kategorija literarnih del, mladi do 29. let, kjer je zmagala Sara Drakulić z delom »Podnebne spremembe: tukaj in zdaj« (samostojna prijava); in
  • kategorija fotografskih del, tretja triada OŠ, kjer je zmagala Lejla Meško s fotografijo »Suša« (OŠ Destrnik – Trnovska vas, 9. razred; mentorica: Nataša Kostanjevec).

Izjemno smo bili navdušeni nad kreativnostjo poslanih literarnih in fotografskih del, zato je bil končni izbor precej težak.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje na nagradnem mladinskem natečaju ob 75. obletnici Splošne deklaracije človekovih pravic. Upamo, da se na poti promocije in spoštovanja človekovih pravic srečujemo čim bolj pogosto.

Translate »