V danes objavljenem poročilu o napredku držav pri naslavljanju podnebnih sprememb – Climate Change Performance Index (CCPI) 2022 so najbolje ocenjene pri napredku proti cilju podnebne nevtralnosti skandinavske države skupaj z Združenim Kraljestvom in Marokom, najslabše pa so Avstralija, Južna Koreja, Rusija, Savdska Arabija in Kazahstan. Slovenija, Češka, Poljska in Madžarska izstopajo kot najslabše države znotraj Evropske Unije, je pa tudi EU kot celota nazadovala s 16. na 22. mesto.

Poročilo sta že sedemnajstič pripravila nemška nevladna organizacija Germanwatch in nemški inštitut NewClimate Institute v sodelovanju z mrežo Climate Action Network International. Poročilo ocenjuje napredek 60 držav in Evropske unije pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Pri pripravi indeksa za Slovenijo je sodelovala Barbara Kvac iz Focusa.

Slovenija je glede na prejšnje leto, ko je končala čisto na dnu lestvice, napredovala za eno mesto, a še vedno ostaja na repu lestvice. Uvrstila se je na 50. mesto, med državami EU so bile slabše ocenjene le Češka, Poljska in Madžarska.

Več na Focusovi spletni strani.

Celotno poročilo je dostopno tukaj.

Ocena Slovenije tukaj.

Translate »