UNICEF in partnerske organizacije v Pobudi za izkoreninjenje ošpic in rdečk so objavile izjavo za javnost, v kateri opozarjajo na posledice necepljenja zaradi širjenja koronavirusa. Izjava:

Zaradi širjenja koronavirusa po vsem svetu je kar 117 milijonov otrok v 37 državah v nevarnosti, da ne bodo prejeli življenjsko pomembnega cepiva proti ošpicam. Kampanje cepljenja proti ošpicam so preložene že v 24 državah, prestavljene bodo tudi v mnogih drugih. 

Svetovna epidemija zahteva usklajeno delovanje v boju proti koronavirusu po vsem svetu. Hkrati moramo storiti vse za nadaljevanje izvajanja programov cepljenja v tem času kot tudi v prihodnosti.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izdala nove smernice za pomoč državam pri izvajanju programov cepljenja med epidemijo COVID-19, podprla pa jih je skupina strokovnjakov za cepljenje. Smernice priporočajo, da vlade začasno zaustavijo kampanje preventivnega cepljenja proti boleznim, če v državi ni s temi povezanih izbruhov. UNICEF in partnerske organizacije v okviru Pobude za izkoreninjenje ošpic in rdečk (Rdeči križ Amerike, Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni, Fundacija Združenih narodov in WHO) podpirajo omenjena priporočila, hkrati pa pozivajo države, naj nadaljujejo z izvajanjem nacionalnih programov cepljenja in zagotavljajo varnost skupnosti ter zdravstvenih delavcev. Priporočila tudi pozivajo vlade, da natančno analizirajo tveganja in koristi pri sprejemanju odločitev o morebitni preložitvi cepljenja zaradi izbruhov bolezni, z možnostjo odloga, kadar se oceni, da so tveganja za širitev koronavirusa nesprejemljivo velika.

Kadar je sprejeta odločitev o začasni prekinitvi programov cepljenja, pozivamo voditelje, naj okrepijo prizadevanja za identifikacijo necepljenih otrok, da bodo lahko najranljivejši prejeli cepivo proti ošpicam takoj, ko bo to mogoče. Zdravstveni sistemi in zdravstveni delavci so zaradi epidemije koronavirusa izjemno obremenjeni, toda izvajanje programov cepljenja je ključnega pomena za preprečevanje dodatnih smrti zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Partnerske organizacije podpiramo začasno prekinitev programov cepljenja z namenom zaščite skupnosti in zdravstvenih delavcev pred koronavirusom, kjer je tveganje za širjenje veliko. Slednje nikakor ne sme povzročiti, da otroci ne bi prejeli življenjsko pomembnih odmerkov cepiv ali da bi časovne roke zanje zamudili. Na lokalni, nacionalni, regionalni in svetovni ravni si je treba nujno prizadevati za odpravo vrzeli v programih cepljenja, in sicer tako, da bodo cepiva na voljo in bomo z njimi čim prej dosegli otroke in najranljivejše dele prebivalstva.

Kljub temu, da je varno in učinkovito cepivo proti ošpicam na voljo že več kot 50 let, so primeri ošpic v zadnjih letih naraščali in v letu 2018 terjali več kot 140.000 življenj, večinoma otrok in dojenčkov, kar bi bilo mogoče preprečiti. Poleg tega so kampanje cepljenja proti ošpicam v 24 državah trenutno zaustavljene ali preložene, da bi preprečile nadaljnje širjenje koronavirusa. Kampanje cepljenja, ki so bile načrtovane za kasnejše mesece v 2020 v drugih 13 državah, morda sploh ne bodo izvedene. Prekinitve bi lahko ogrozile cepljenje proti ošpicam 117 milijonov otrok, med katerimi mnogi živijo na območjih z s ponavljajočimi izbruhi ošpic. To zaskrbljujoče visoko število otrok ne vključuje dojenčkov, ki jih zaradi vpliva  koronavirusa na rutinske programe cepljenja morda sploh ne bodo cepili. Otroci, mlajši od 12 mesecev, pogosteje umirajo zaradi ošpic in če širjenje virusa ošpic ne bo zaustavljeno, bo tveganje za dojenčke vsak dan večje.

Pozdravljamo in spoštujemo izjemna prizadevanja zdravstvenih delavcev po vsem svetu in njihovo ključno vlogo pri preventivni in podporni oskrbi v njihovih skupnostih. Vlagati je potrebno v zdravstvene delavce in zagotoviti, da so ustrezno zaščiteni pred okužbo in imajo osrednjo vlogo v močnih primarnih zdravstvenih sistemih. So prva linija obrambe pred svetovnimi epidemijami. Staršem in skrbnikom priznavamo pomembno vlogo pri zagotavljanju cepljenja svojih otrok z upoštevanjem priporočil za distanciranje v skladu z nacionalnimi smernicami. Pozivamo države naj izvajajo učinkovite komunikacijske strategije za vključevanje skupnosti, spodbujajo povpraševanje po cepljenju in zagotavljajo razpoložljivost cepiv ter pomagajo zagotoviti zdravo življenje za vsakega otroka, še posebej v tem zahtevnem času.«

________________________________________________________________________________

Med 24 državami, ki so preložile akcije cepljenja proti ošpicam, so Bangladeš, Brazilija, Bolivija, Kambodža, Čad, Čile, Kolumbija, Džibuti, Dominikanska republika, DR Kongo, Etiopija, Honduras, Kazahstan, Kirgizija, Libanon, Maldivi, Mehika, Nepal, Nigerija, Paragvaj, Somalija, Južni Sudan, Ukrajina in Uzbekistan.

Države, kot so DR Kongo, Južni Sudan, Nigerija, Brazilija, Ukrajina in Kazahstan, se borijo proti velikim izbruhom ošpic.

O Pobudi za izkoreninjenje ošpic in rdečk:

Pobuda za izkoreninjenje ošpic in rdečk je globalno partnerstvo, ki so ga ustanovili UNICEF, Rdeči križ Amerike, Ameriški center za nadzor in zaščito bolezni, Fundacija Združenih narodov in WHO. Partnerstvo je usmerjeno v izkoreninjenje ošpic in rdečk. Od leta 2001 je pobuda  prispevala k cepljenju več kot 2,9 milijarde otrok in pomagala rešiti več kot 21 milijonov življenj s spodbujanjem cepljenja, izboljšanjem odzivanja na bolezni, nadzorom bolezni ter spodbujanjem zaupanja javnosti v cepiva. Več: www.measlesrubellainitiative.org

Vir: UNICEF

Translate »