Think tank Institute for Economics and Peace je objavil svetovni indeks miru za leto 2018, ki razvršča države glede na to, kako miroljubne in varne so. Že enajsto leto zapored je bila Islandija uvrščena na vrh lestvice kot najvarnejša država na svetu, Slovenija je na 11. mestu.

Poročilo je ocenilo 163 držav glede na 23 dejavnikov, med katerimi so stopnja umorov, politični teror in smrti zaradi notranjih konfliktov. Visoko na lestvici indeksa miru so zahodne države, razvita gospodarstva v Aziji in majhne otoške države. Od sosednjih držav je Slovenijo prehitela Avstrija (na 3. mestu), Sloveniji sledijo Švica (12. mesto), skandinavske države, Nemčija in Madžarska (obe na 17. mestu), Hrvaška je na 27. mestu, Združene države Amerike pa so na 114. mestu. Med najmanj varnimi državami so Rusija, Srednjeafriška republika, Demokratična republika Kongo, Libija, Jemen, Somalija, Irak, Južni Sudan, Afganistan in Sirija (razvrščene od 154. do 163. mesta).

Ukrepi držav na področju miru, sprejeti z podpisom Agende 2030 za trajnostni razvoj septembra 2015, so zapisani v 16 cilji trajnostnega razvoja, kjer so države zapisale, da bodo spodbujale miroljubne in odprte družbe za trajnostni razvoj. Več o globalnih ciljih na tematski spletni strani.

Translate »