V Dnevnikovi rubriki Obrazi nevladnikov so ta teden pod naslovom Tudi ti lahko pomagaš rešiti svet predstavili Patricijo Virtič, članico sekretariata Platforme SLOGA  in gonilno silo na področju globalnega učenja. Zato ni presenetljivo, da je svoj nastop v mediju izkoristila zlasti za promocijo slovenskega Tedna globalnega učenja, ki se je pravkar pričel in ki letos poteka pod geslom To je naš svet, ukrepajmo skupaj!

»Globalno učenje je kot triletnik, ki nenehno sprašuje. Zakaj? Zakaj? Zakaj?« se začenja prispevek s citatom Patricije Virtič. Seveda v enem samem članku ni mogoče zaobjeti vseh vidikov pomena globalnega učenja za razumevanje sveta in reševanje njegovih problemov, toda izpostavljenih je nekaj najpomembnejših poudarkov.

»Globalno učenje je usmerjeno k rešitvam, te pa vedno prihajajo od ljudi. Ljudje se morajo aktivirati in začeti delovati skupaj. Ključna mantra globalnega učenja je Razmišljaj globalno, deluj lokalno.«

Patricija Virtič

Pogovor si lahko v celoti preberete TU.

Patricija Virtič je Teden globalnega učenja predstavila  najširši javnosti v štiriminutnem prispevku za Radio Si.


Od leta 1999 dalje je Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu se v številnih evropskih državah zvrstijo številni dogodki namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne nepravičnosti in globalne solidarnosti. Platforma SLOGA je nacionalna koordinatorica Tedna globalnega učenja v Sloveniji od leta 2006.
          Izvedba Tedna globalnega učenja 2021 poteka v sklopu projekta Climate of Change. Projekt Climate of Change (Vseevropska kampanja za boljšo prihodnost podnebnih migrantov), v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA, v Sloveniji sofinancirata Program Izobraževanja in ozaveščanja o razvoju Evropske unije in Ministrstvo za zunanje zadeve. Izražena stališča ne predstavljajo stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

Translate »