Platforma SLOGA je tudi letos sodelovala na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani. Prek stojnice je nagovorila učitelje_ice in študente_ke o vplivu posameznikovih dejanj na globalni ravni, pomenu mednarodnega razvojnega sodelovanja ter humanitarne pomoči in doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Osrednja tema programa letošnjega Kulturnega bazarja, ki je potekal 29. junija 2021 v Cankarjevem domu, je bila Umetnost-znanost-tehnologija-izobraževanja: misliti prihodnost danes. Na bazarju je platforma SLOGA sodelovala v sklopu projekta Climate of Change.

Prek plakatov in pogovora na stojnici smo povabili obiskovalce na brezplačen cirkuški spektakel Climate of Change, ki bo 6. in 7. avgusta v Novi Gorici. Predstavili smo druge aktivnosti projektov Climate of Change in Bridge 47, Teden globalnega učenja in druge. Obiskovalcem smo predstavili večkrat nagrajene igralne karte Več kot ena zgodba, ki jih uporabljamo kot didaktično orodje pri metodi spodbujanja kritičnega razmišljanja. Z njihovo pomočjo udeležence spodbudimo k pripovedovanju osebnih zgodb, kar spodbudi empatijo med soudeleženci, ruši predsodke in krepi povezanost. Obiskovalci so prejeli svoj brezplačen izvod igralnih kart, številni pa so že zaprosili za dodatne izvode za kolegice in kolege izobraževalce. Predstavili smo tudi igro Ciljajmo cilje! o ciljih trajnostnega razvoja, ki jo je v Sloveniji izdala Služba Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Poleg tega so lahko obiskovalci v fizični obliki prebrali Najboljše novice iz Sveta, letošnji Slogopis in druge publikacije s področja globalnega učenja. Še več gradiv pa je obiskovalce pričakalo v naši spletni knjižnici, do katere so hitro dostopali prek QR kod.

Tudi letos je SLOGA sodelovala na Kulturnem bazarju. Foto: SLOGA

Tudi letos je SLOGA sodelovala na Kulturnem bazarju. Foto: SLOGA

 

 

 

 

 

 

 

Kulturni bazar je tradicionalna prireditev, ki v zadnjih letih privabi več tisoč pedagoških delavcev, predstavnikov širše strokovne javnosti, študentov in učencev, letos pa je bilo to število zaradi ukrepov ob koronavirusu ponovno bistveno nižje. Je edinstvena priložnost povezovanja izobraževanja in kulture z različnimi vsebinami, kot so globalno učenje, mednarodno razvojno sodelovanje, mednarodna humanitarna pomoč, človekove pravice, podnebne spremembe in migracije. S pomočjo raznovrstnih pristopov se odpirajo možnosti, kako teme ozaveščanja, trajnostnega razvoja, globalnega učenja in razvojnega sodelovanja vpeti v šolsko in širše družbeno okolje.

Pripravila: MS


Aktivnost je potekala v sklopu projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbe, v Sloveniji Platforma SLOGACilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt financirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve.

Translate »