Zaradi izogibanja davkom multinacionalk najrevnejše države vsako leto izgubijo najmanj 100 milijard dolarjev, Evropa pa med 50 in 70 milijard evrov. To so milijarde, ki bi jih lahko porabili za šole, bolnišnice in druge javne storitve, ki so ključne v boju proti revščini tako v Evropi kot v državah v razvoju. Zato vas Ekvilib inštitut poziva, da pomagate razširiti zahteve po davčni pravičnosti.

Skoraj dnevno že beremo medijske naslove o multinacionalkah, ki se izogibajo davkom. Davkom, ki so namenjeni izobraževanju, zdravstvu, infrastrukturi – vsem javnim storitvam, ki jih multinacionalke koristijo vsaj toliko kot ostali davkoplačevalci, zaposleni in potrošniki – mi. Dovolj je! V tem trenutku je pomembno, da se nam pridruži čim več ljudi. Zakaj? Ker imamo 30 dni, da skupaj ukrepamo in pokažemo evropskim voditeljem, da nam ni vseeno! Podpišimo peticijo!

Bi prenašali cimra, ki vam krade kosmiče, jé vašo pico in ne plačuje svojega deleža stroškov? Tudi mi ne! In kaj, če bi bil vaš cimer multinacionalka? Kaj vse bi potem morali prenašati?
Večini multinacionalk ni potrebno javno razkriti, kje poslujejo in kje plačujejo davke. Toda v le malce več kot mesecu dni bodo evropski voditelji imeli možnost to spremeniti. Lahko bodo nadaljevali po ustaljeni poti in pustili multinacionalkam, da se še naprej izogibajo plačilu davkov. Ali pa bodo poslušali tiste, ki bi jih morali zastopati – nas -, na novo začrtali pot in tako naredili davke pravičnejše. Zdaj je zadnji čas, da prepričamo tudi našo državo in druge članice EU, da vsem multinacionalkam zapovejo javno poročanje o tem, kje poslujejo in kje plačujejo davke. Evropski parlament že podpira naše zahteve.

 

Translate »