Ob vrhu EU in Zahodnega Balkana, v času hrvaškega predsedovanja Svetu EU, so se voditelji držav članic EU in držav Zahodnega Balkana srečali na spletu in spregovorili o vstopu držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo.

Civilnodružbene organizacije, pod koordinacijo hrvaške platforme CROSOL, so organizirale performans pred Narodno in univerzitetno knjižnico v Zagrebu, kjer je sedež hrvaškega predsedovanja. Vse je potekalo v skladu s smernicami – brez zbiranja ljudi.

Kot del nastopa so kombi opremili z zastavo EU in predvajali skladbo Ramba Amadeusa »Oda radosti« in prebirali deklaracijo »With or Without (E)U?«. Namen nastopa in deklaracije je opozoriti na pasivnost Evropske unije pri vključevanju držav Zahodnega Balkana in potrebo po reformah v teh državah, zlasti na področju demokratičnih institucij, človekovih pravic in pravne države. Izpostavljajo tudi, da se Republika Hrvaška v času svojega predsedovanja s pravno državno ukvarja le deklarativno, in izrazili stališče civilnodružbenih organizacij Zahodnega Balkana, ki želijo sodelovati na konferenci o prihodnosti Evrope kot kontruktivni parterji, saj njihovi politični voditelji to večinoma niso.

Perfomans.

Deklaracija v hrvaškem jeziku.

Translate »