Evropska komisija je predstavila načrte za nov okvir partnerskega sodelovanja s ključnimi tretjimi državami izvora migracij, predvsem afriškimi državami, ki med drugim predvideva finančne spodbude in osredotočeno delovanje EU-ja s ciljem boljšega upravljanja migracij. Pri tem bodo prednostni dogovori s Tunizijo, Nigerijo, Senegalom, Malijem, Nigrom, Etiopijo in Libijo.

Med kratkoročnimi cilji je zmanjšanje števila žrtev med prebežniki v Sredozemskem morju, pospešitev procesa vračanja oseb, odvračanje beguncev in migrantov od nevarne poti; dolgoročno pa pomoč tretjim državam pri izboljšanju življenjskih pogojev ljudi in s tem odpravljanje vzrokov nezakonitih migracij, so zapisali v danes objavljenem sporočilu komisije.

Komisija namerava v sodelovanju s partnerskimi državami izboljšati tudi zakonodajni in institucionalni okvir za migracije ter povečati zmogljivosti za upravljanje meja in migracij.
Bistvenega pomena pri tem bo finančna pomoč, saj bo komisija povišala finančna sredstva za odpravljanje temeljnih vzrokov nedovoljenih in prisilnih migracij.

Načrt predvideva uporabo vrste kratkoročnih in dolgoročnih finančnih pobud in instrumentov pri soočanju z migracijskimi izzivi. Kratkoročno naj bi skrbniški sklad za Afriko okrepili z dodatno milijarde evrov; od tega bi šlo polovico vsote iz rezerve evropskega razvojnega sklada, drugo polovico pa bi prispevale države članice.

Foto: Reuters

Translate »