Papež Frančišek je med bogoslužjem v baziliki sv. Jerneja v Rimu nagovarjal k solidarnosti s prebežniki, vlade pa pozval, naj prebežnike izpustijo iz sprejemnih centrov, saj so mnogi izmed njih postali koncentracijska taborišča.

Med obiskom rimske bazilike, kjer se je srečal s prebežniki, je papež povedal, da so prebežniški centri kot koncentracijska taborišča, saj je ogromno število prebežnikov vrženih vanje in puščenih tam.

Na njegove besede se je že odzval Ameriški judovski odbor, ki je papeža pozval, naj “pretehta svojo obžalovanja vredno izbiro besed” zaradi uporabe izraza koncentracijsko taborišče.

Papež je pohvalil države, ki pomagajo prebežnikom in se jim zahvalil za “prenašanje tega dodatnega bremena, saj se zdi, da so mednarodni dogovori pomembnejši od človekovih pravic“. Prebivalce na severu Italije je pozval, naj sprejmejo več migrantov in izrazil upanje, da bi velikodušnost z juga Italije “vsaj malo okužila tudi sever”.

Če bomo zaprli vrata prebežnikom, se temu lahko reče tudi samomor,” je dodal papež Frančišek, saj ima Italija eno najnižjih stopenj rodnosti na svetu.

Bazilika sv. Jerneja, ki je na otoku na reki Tiberi v Rimu, je svetišče kristjanov, ubitih v 20. in 21. stoletju iz verskih vzrokov. V baziliki je tudi molitvenik francoskega duhovnika Jacquesa Hamela, ki so ga v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvaray v Franciji okrutno umorili člani samooklicane Islamske države.

V desetem cilju trajnostnega razvoja, ki se osredotoča na zmanjšanje neenakosti znotraj držav in med državami, so se države zavezale, da bodo do leta 2030 omogočile urejene, varne, zakonite in odgovorne migracije ter mobilnost ljudi, tudi z izvajanjem načrtovanih in dobro upravljanih migracijskih politik.

Foto: Reuters

Translate »