Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku države Borutu Pahorju je po konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah COP26 pozval k vključujoči razpravi o energetski prihodnosti Slovenije in investicijah v energetske rešitve, poroča Slovenska tiskovna agencija STA.

Prebivalce poziva k skrbni in učinkoviti rabi energentov.

Posvetovalni odbor je priporočilo pripravil po posvetu o energetski prihodnosti Slovenije, ki je pred COP26 potekal pri Pahorju in se je osredotočal na vprašanje jedrske energije, so danes sporočili iz predsednikovega urada.

Med drugim je pozdravil zaveze držav za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in opozoril, da bodo za njihovo dosego potrebni zelo konkretni ukrepi.

Glede energetskih vprašanj ocenjuje, da bodo državljani o predlogih, ki predvidevajo zagotavljanje elektrike iz jedrske energije, v prihodnjih letih odločali na referendumu. Tudi zato je potrebna ustrezna razprava o morebitnih rešitvah.

Proizvajalce električne energije v Sloveniji odbor ob tem vabi k sodelovanju pri skupnem načrtovanju pokrivanja energetskih potreb države z obnovljivimi in ogljično nevtralnimi viri, državni zbor in vlado poziva k pripravi ustrezne zakonodaje na področju postopkov umeščanja energetske infrastrukture v prostor, državljanke in državljane pa k skrbni in učinkoviti rabi električne energije in drugih energentov.

Meni tudi, da bi morali del sredstev, namenjenih energetski preobrazbi Slovenije, nameniti za raziskave in razvoj novih rešitev.

Translate »