Danes je potekala na Centru za evropsko prihodnost (CEP) okrogla miza z naslovom Past, Present and the Future of EU, o izzivih s katerimi se sooča EU in njeni prihodnosti. V ozračju zelo pestre diskusije je bilo prisotnih kar nekaj izzivov, s katerimi se v zadnjem obdobju sooča EU.Okrogle mize se je udeležil tudi predstavnik platforme SLOGA.

Med največjimi izstopa predvsem vse nižje zaupanje ljudi v samo širitev, tako v državah, ki se približujejo, kot tudi v aktualnih članicah. V vseh državah Zahodnega Balkana iz naše soseščine si prizadevajo za napredovanje v prilagajanju njihovih nacionalnih zakonodaj s praksami iz EU, vendar  pa jim zagnanost vedno bolj odvzemajo različni signali nekaterih EU članic, ki niso preveč naklonjeni nadaljnji širitvi, dokler EU ne bo razčistila dilem okoli svojih vrednot, na katerih se gradi povezava in zadnje čase predstavlja vse večji izziv, ki se odraža v strmih vzponih populistično nacionalističnih sil v nekaterih državah.

Države članice EU se zavedajo svojih izzivov, pred katerimi so se znašle, vprašanje pa je, če ne bodo ravno države Zahodnega Balkana njihove »talec«. Množične migracije so izzive EU zgolj še povečale.