SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč in Mreža Plan B za Slovenijo sta v odprtem pismu pozvali predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, naj na prihajajoči Podnebni konferenci v Parizu pokaže politično voljo in stori vse v svoji moči za sprejem ambicioznega, pravno zavezujočega podnebnega dogovora, ki bo globalno segrevanje omejil pod nevarno mejo 2 oz. 1,5 stopinj C.

Podnebne spremembe so največja grožnja našemu nadaljnjemu življenju na tem planetu. Naša družba in gospodarstvo potrebujeta močan signal, da se doba fosilnih goriv izteka ter da je energetska prihodnost v nadaljnjem razvoju obnovljivih virov energije, energetskih prihrankih in energetski učinkovitosti.

Program Združenih narodov za okolje (UNEP) ocenjuje, da prispevki zmanjšanja emisij, ki so jih trenutno pripravljene sprejeti države (t. i. INDC), vodijo v 3 stopinje C toplejši svet. Tako je jasno, da morajo biti ti prispevki povečani še preden začne veljati nov dogovor. Medtem ko rezultat podnebnih pogajanj v Parizu sam po sebi ne more zagotoviti varne prihodnosti brez nevarnih posledic podnebnih sprememb, morajo odločitve, ki bodo sprejete v Parizu, omogočiti omejitev dviga temperature pod 1,5 in 2 stopinji C. Zato je izredno pomemben čimprejšnji začetek revizije predlaganih prispevkov držav, ki bo zaključena najkasneje leta 2018.

V dosedanjih letošnjih pogajanjih je bilo financiranju podnebnih ukrepov v državah v razvoju za obdobje po letu 2020 namenjeno bistveno premalo pozornosti. Finančna podpora, ki bo revnim državam pomagala naslavljati vse hujše posledice podnebnih sprememb in spodbujala njihov razvoj brez rabe fosilnih goriv, je nujna.

Sporočilo za javnost