V prvih osmih mesecih tega leta smo ljudje potrošili vse naravne vire, ki jih lahko Zemlja proizvede oziroma obnovi v enem letu – 8. avgusta je nastopil dan prekoračitve. Podatki kažejo, da ti vsako leto pridejo prej, kar lahko povzroči trajne posledice.

Od ponedeljka, 8. avgusta, Zemljani živimo na kredit, saj smo potrošili vse naravne vire, ki jih lahko Zemlja proizvede oziroma obnovi v enem letu. To pomeni, da trošimo prihranke naravnih virov, hkrati pa v ozračje sproščamo vel ogljikovega dioksida. Uporaba in poraba naravnih virov je tako preobsežna, da strokovnjaki opozarjajo, da bi ob takšnem trendu morali leta 2030 imeti dve Zemlji, leta 2050 pa celo že tri, da bi vzdrževali naš sedanji življenjski slog.

Tako imenovani dan prekoračitve vsako leto pride prej. Leta 2000 smo ga zabeležili 1. oktobra, leta 2008 23. septembra, leta 2014 19. avgusta, lani 13. avgusta, letos torej še nekaj dni prej.

Bi se morali vdati v usodo? Ne! Sprememba se začne pri vsakem posamezniku. Vsak človek na Zemlji – tudi najbolj ravnodušna in lena oseba med nami – je del rešitve. Na srečo obstaja nekaj zelo preprostih stvari, ki jih lahko vsak vključi v svoje dnevne rutine in prispeva k rešitvi. Če to storimo vsi, bomo naredili veliko razliko. Kot smo že poročali, so Združeni narodi izdali publikacijo Kako spreminjati svet – priročnik za lenuhe.

Več na spletni strani www.overshootday.org.