Predstavnika Slovenske karitas, Peter Tomažič in Jana Lampe, sta se 8. decembra 2023 udeležila odprtja prenovljenega doma za rehabilitacijo otrok s posebnimi potrebami v Ukrajini, ki ga je podprla Slovenska karitas v sodelovanju s Caritas-Spes Ukrajina. Projekt, sofinanciran tudi s strani Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS, prinaša novo upanje in rehabilitacijo za več kot tisoč otrok letno.

Skupna vrednost slovenske pomoči Ukrajini v letu 2023 je znašala 850.500 evrov, s poudarkom na obnovi poškodovanih domov in infrastrukture ter socialnih programih rehabilitacije in psihosocialne pomoči. Poleg tega bo Zdravniška zbornica Slovenije podelila odličje Jani Lampe za izjemno strokovno delo pri medicinski pomoči v Ukrajini. Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč v Ukrajini v letu 2024.

Slovenska karitas je do sedaj v Ukrajini s pomočjo donacij posameznikov, podjetij in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS realizirala pomoč v višini 4,3 milijona evrov. Poleg finančne pomoči so bili poslani tudi humanitarni tovori, vključno z medicinskim materialom in opremo. Projekti vključujejo obnovo domov, psihosocialno pomoč otrokom, letovanje ukrajinskih otrok v Sloveniji ter humanitarno pomoč v regiji Harkov.

Projekt “Obnova doma za rehabilitacijo invalidnih otrok in mladih v regiji Žitomir” je bil sofinanciran s strani Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS in Slovenske karitas. Brez začetne pobude in financiranja s strani Slovenije, otvoritve tega doma ne bi bilo, kar predstavlja pomemben korak v zagotavljanju rehabilitacije za otroke s posebnimi potrebami v Ukrajini. Omenjeni dom zdaj omogoča rehabilitacijo do 90 otrok in mladih hkrati ter več kot 1.000 na leto.

AUDIO Izjave po otvoritvi doma v Zaričanih in o projektih Karitas ter razmerah v Ukrajini:

  • AUDIO izjava Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenke karitas je na voljo TUKAJ
  • AUDIO izjava Mateja Prevolšek, veleposlanice RS v Ukrajini je na voljo TUKAJ
  • AUDIO izjava Mira Milavec, Slovenske in sodelavke Caritas-Spes v Ukrajini je na voljo TUKAJ
  • AUDIO izjava Jana Lampe, vodja mednarodne pomoč Slovenska karitas je na voljo TUKAJ

Več fotografij iz otvoritve in drugih MZEZ projektov Karitas v Ukrajini ter videe s pričevanji Ukrajincev najdete TUKAJ.

Več v Sporočilu za javnost

 

 

Translate »