Letošnja UNiTE kampanja Združenih narodov proti nad ženskami poteka pod geslom »Obarvajmo svet oranžno: zberimo sredstva za odpravo nasilja nad ženskami in dekleti«. Kampanja izpostavlja pomen financiranja ukrepov za preprečevanje nasilja nad ženskami in deklicami. Kampanja poziva tudi k uresničevanju Agende 2030 za trajnostni razvoj, ki med cilji opredeljuje izkoreninjenje vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti v javnem in zasebnem življenju- še posebej v 5 globalnem cilju.

Ena od aktivnosti, ki na simbolni ravni opozarja na problematiko nasilja nad ženskami in dekleti ter poudarja zavezanost ključnih akterjev k odpravi vseh oblik nasilja je svetlobno oranžno obarvanje pomembnih javnih prostorov in objektov, npr. ulic, šol, državnih ustanov, znamenitosti. Tudi letos se bodo oranžno obarvale stavbe Združenih narodov, Sveta Evrope, Evropske komisije ter vladnih in predsedniških palač, parlamentov, kulturnih in naravnih spomenikov držav celega sveta.

Iz Urada Vlade za komuniciranje sporočajo, da se bodo kampanji letos pridružili tudi sami. Tako bo v Sloveniji med 25. novembrom in 10. decembrom na številnih multimedijskih displejih po vsej Sloveniji objavljeno preventivno sporočilo o nasilju nad ženskami. Predvajalo se bo zlasti v lekarnah, zdravstvenih domovih, nekaterih kulturnih institucijah, na mestnih avtobusih LPP v Ljubljani, na potniških vlakih Slovenskih železnic, na nekaterih železniških postajah, na internetu (spletna stran policije, spletne strani nekaterih lokalnih skupnosti, na družabnih omrežjih) in drugod.

V številne aktivnosti se bo zelo aktivno vključila tudi slovenska policija. Tako že lahko po vsej Sloveniji opazite policijska vozila, opremljena z nalepkami z napisom ‘Prijavi nasilje nad ženskami’, vse dni pa bodo policisti in policistke prisotni tudi na stojnicah v središčih večjih krajev in mest ter v nakupovalnih središčih, kjer bodo skupaj z nevladnimi organizacijami svetovali mimoidočim. 24. novembra zvečer pa so skupaj s prostovoljkami Društva SOS telefon dežurali tudi na SOS telefonu 080 11 55, na katerega lahko prijavite primer nasilja nad ženskami.

Napovednik dogodkov nevladnih organizacij v času šestnajstih dni akcij proti nasilju nad ženskami najdete na tej povezavi.