Danes obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan pred 72 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Žrtev se bodo danes med drugim spomnili v nekdanjem taborišču, niz dogodkov se že več dni vrsti povsod po svetu, tudi v Sloveniji. ZN letos opominjajo na pomen izobraževanja.

“Spominjanje žrtev barbarskega nacističnega režima nas opozarja na izjemen pomen obrambe človeškega dostojanstva. Tudi danes se s širjenjem strahu spodnašajo podlage varovanja človekovih pravic, ki so bile ustvarjene zaradi izkušnje z rasistično nacistično oblastjo – s sprejemom Splošne deklaracije človekovih pravic. Zato je dan spominjanja na  žrtve holokavsta poziv k aktivnemu državljanstvu v boju zoper strah, ignoranco in populizem vsak dan, povsod,” je opomnil Albin Keuc, direktor platforme SLOGA.

V plinskih celicah ali poskusih znanstvenikov v Auschwitzu je med drugo svetovno vojno umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi. V holokavstu je umrlo skupaj okoli šest milijonov Judov. V taboriščih je bilo zaprtih tudi 63.000 slovenskih internirancev. 12.000  se jih nikoli ni vrnilo. Jude so sistematično stradali ter posegali k prisilnemu delu na vse možne načine nato pa so jih zaplinili ter sežgali. Mučenje in pobijanje zapornikov se je izvajalo v koncentracijskih ter uničevalnih taboriščih, posejanih po vsej Evropi. Pogosto so za izvajanje množičnih usmrtitev uporabljali strupene pline.

Združeni narodi so leta 2005 razglasili 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 ga obeležujemo tudi v Sloveniji.

Združeni narodi  so ob letošnjem spominskem dnevu v ospredje postavili izobraževanje in njegov pomen za boljšo prihodnost. Univerzalna dimenzija izobraževanja o holokavstu je namreč lahko izhodišče za izobraževanje o spoštovanju človekovih pravic, krepitvi strpnosti in zaščite človeštva. Holokavst je bil dogodek, ki je preobrazil zgodovino, lekcije, ki jih je prinesel, pa nas lahko veliko naučijo o nevarnosti ekstremizma in preprečevanju genocida danes, izpostavljajo na spletni strani ZN.

Translate »