Ministrstvo za zunanje zadeve je 22. maja 2017, na dan slovenske diplomacije, javno obeležilo 25. obletnico vstopa Republike Slovenije v Organizacijo združenih narodov. Minister Karl Erjavec je v nagovoru poudaril, “da je Slovenija aktivna, konstruktivna in odgovorna članica OZN, ki članstvo v svetovni organizaciji v prvi vrsti razume kot dolžnost, da vsaka država prevzame svoj del odgovornosti za mednarodni mir, varnost in razvoj.”
V platformi SLOGA dodajamo, da se je samo nekaj tednov po vstopu Republike Slovenije, junija 1992, v Rio de Janeiru odvila Konferenca o okolju in razvoju, na katerem so se zbrali voditelji iz 179 držav. Njihovo srečanje je srpemljal tudi Svetovni forum nevladnih organizacij. Glavni rezultat tega zasedanja je bila Agenda 21, s katero smo sprejeli načela trajnostnega razvoja in oblikovali akcijski načrt za njihovo uresničevanje. Hkrati se je tako nadaljeval politični proces skupnega, človeškega in svetovnega odzivanja na izzive skupnega razvoja. Ta proces je na podlagi izkušenj leta 2000 oblikoval Razvojne cilje tisočletja ter 2015 Globalne cilje. Tako se je v zadnjem četrt stoletja svet uspel osredotočiti na razvoj kot tak – vključno s krepitvijo globalne solidarnosti in razvojnega sodelovanja.

Zato je MZZ predstavil svoje dejavnosti na področju izvajanja Agende 2030 ter na obeležitev povabil osnovnošolce , ki so na dvorišču ministrstva z risbami predstavili svoj pogled na 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih članice OZN opredelile ter se jim zavezale v Agendi 2030.

Translate »