25. novembra obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo vse od leta 1981. V letošnjem letu poteka pod geslom Pobarvaj svet oranžno.

OZN opozarja, da je nasilje nad ženskami epidemija v senci, ki se v času obstoječe krize širi. Storitve, namenjene zaščiti ženskam in deklet, dosegajo svoje zmogljivosti in nujno je, da se odzovemo vsestransko, skupaj in to ustavimo. Tako kot v preteklih letih, današnji dan zaznamuje 16-dnevno aktivistično akcijo, ki se bo zaključila 10. decembra, na mednarodni dan človekovih pravic.

Generalna sekretarka Sveta Evrope, Marija Pejčinović Burić, je poudarila, da se moramo naučiti lekcij iz časa spomladanskih ukrepov in zapiranj ter se soočiti z realnostjo povečanega števila klicev na telefonske linije za pomoč po celotni Evropi. Naslovila je tudi vse večje število spolnega nadlegovanja na spletu, kot sta zalezovanje in t. i. sexting.

Da se je v času omejitvenih ukrepov za zajezitev bolezni razmahnila epidemija nasilja nad ženskami in nasilja v družinah, ugotavlja tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. V sporočilu za javnost, varuh poudarja, da je bilo samo med 16. marcem in 31. majem 2020 po podatkih Policije zaznati 10,39 odstotno povečanje obravnav kaznivih dejanj nasilja v družini. Nekatere nevladne organizacije prav tako poročajo o povečanem številu klicev na telefonske linije za pomoč. Poudarja, da moramo prioritetno zagotoviti ustrezne podporne storitve za žrtve nasilja, vključno z dostopnostjo varnih hiš in kriznih centrov.

V oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija pa je gostovala Katja Zabukovec Karin iz Društva za nenasilno komunikacijo, ki je predstavila tudi nekaj mitov, ki se pojavljajo v družbi. Ogled izseka z gostjo toplo priporočamo.