21. marca obeležujemo dan boja proti rasni diskriminaciji. Na ta dan leta 1960 je policija ubila 69 ljudi na miroljubnem protestu proti apartheidu v Južnoafriški republiki. Šest let kasneje je generalna skupščina OZN razglasila ta dan za svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji in pozvala države k spodbujanju strpnosti in sožitja ter izkoreninjanju rasne diskriminacije.

Žal pa so diskriminacija, nestrpnost, družbena neenakost in slojevitost še vedno močno prisotne tako v Sloveniji kot po svetu. Zato na Humanitasu izvajamo projekt Širimo solidarnost, v okviru katerega prav te dni okoli 21.3. učenci različnih osnovnih in srednjih šol pošiljajo razglednice s fotografijami in sporočili o spoštovanju, strpnosti, raznolikosti naključno izbranim prebivalcem njihove lokalne skupnosti.

V okviru projekta, katerega cilj je spodbujati družbeno raznolikost, solidarnost in strpnost do vseh ljudi, se izvajajo različne aktivnosti, ki prispevajo k razvoju kritičnega razmišljanja in solidarnost med mladimi.

Tako smo januarja izvedli usposabljanje za učiteljice in jih na interaktivni način seznanili z osnovami kritičnega branja in razumevanja fotografije, razumevanja odnosa med fotografijo in besedilom ter kako uporabiti fotografije pri razbijanju stereotipov. Učiteljice so tako, opremljene z novim znanjem, začele izvajati aktivnosti za kritično analiziranje fotografij za otroke v njihovih šolah, v okviru teh aktivnosti pa nastajajo tudi sporočila o solidarnosti, ki jih otroci te dni pošiljajo v svoji skupnosti.

Tekom projekta bomo sicer izvedli še akcije v lokalnih skupnostih, kjer se nahajajo šole. V okviru teh akcij bodo otroci določili tiste težave ali probleme, ki jih najbolj motijo, se povezali z drugimi lokalnimi akterji ter osnovali in izvedli akcijo za odpravo problema.

Projekt Širimo solidarnost se izvaja v šestih evropskih državah. Poleg Slovenije sodelujejo še Hrvaška, Italija, Francija, Španija in Poljska, v vseh državah pa otroci te dni pošiljajo sporočila solidarnosti.

Več o projektu na: https://www.fraternity-card.eu/.

 

Translate »