Naš cilj je ozaveščati o podnebnih spremembah in migracijah, o tem, kako sta ta dva pojava povezana. V okviru tega pripravljamo gradiva, organiziramo dogodke in druge aktivnosti, skozi katere želimo informirati in aktivirati mlade, je v pogovoru za Radio Slovenija International med drugim povedala Mateja Skrt, vodja projekta #ClimateOf Change. “Zastavili smo si cilj aktivacije kar največjega števila mladih, da bi le-ti postali ozaveščeni in posledično aktivni državljani, saj se zavedamo, da je za uspešno implementacijo politik, namenjenih podnebnim spremembam oziroma posledicam podnebnih sprememb, potrebna aktivacija, tako na nacionalni, kot lokalni in evropski ravni. Če želimo podnebno nevtralnost, pravičen zelen prehod, ki bo socialno in okoljsko uravnotežen, potrebujemo aktivne in angažirane prebivalce. V projektu se osredotočamo na mlade, ki bodo doživeli najhujše posledice podnebne krize,” je še pojasnila.

Platforma SLOGA je mreža, ki jo tvorijo članice, ki že leta delujejo na teh področjih, ki si med seboj pomagajo, je pojasnila Mateja Skrt in pojasnila, da trenutno  potekajo debatne delavnice in debatna tekmovanja za mlade v sodelovanju z Inštitutom za afriške študije in nacionalno debatno organizacijo Za in proti. Napovedala je tudi turnejo ulične gledališke in akrobatske predstave, ki se bo odvijala čez poletje in v jesenskih mesecih ter bo obiskala deset evropskih mest, med drugim tudi Slovenijo.

V času predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki je pred nami, pa bomo sporočila in prizadevanja kampanje #ClimateOfChange okrepili pri odločevalcih. V prihodnjih dveh letih bomo še naprej krepili kampanjske aktivnosti, delili zgodbe iz držav globalnega juga in mobilizirali mlade, da postanejo zagovorniki trajnostnega modela bivanja, je še pojasnila Mateja Skrt.

Celotni prispevek lahko preberete TU.


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt financirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Izražena stališča ne predstavljajo stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »