Potem ko je Evropska komisija sredi januarja sprožila zasnovo pobude novega evropskega bauhausa, ki naj bi bil estetika evropskega zelenega dogovora, je pobuda že naletela na prve kritike, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Na Nizozemskem so pripravili peticijo, ki jo je podpisalo okoli 400 umetnikov, arhitektov, akademikov in drugih somišljenikov, ki nasprotujejo nazivu novi evropski bauhaus, češ da je tedanje gibanje izključevalo ženske in da ima neokolonialni priokus.

“Razumemo, da se želi s sklicevanjem na bauhaus posredovati napredno in interdisciplinarno razmišljanje, vendar menimo, da je sklicevanje na to šolo, njene učinke in poseben trenutek v zgodovini v nasprotju s cilji, ki jih želi ta kulturni evropski zeleni dogovor doseči. Globoko nas skrbi, da naziv novi evropski bauhaus ni vključujoč,” so zapisali v pismu, ki so ga decembra lani poslali predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Podpisniki menijo, da je gibanje bauhaus, ki je trajalo kratkih 14 let, postalo zahodna in evropocentrična legenda. Ohranitev tega naziva ne upošteva dejstva, da je Evropa zgodovinsko raznolika, niti ne upošteva dejstva, da imajo podnebni izzivi globalni značaj, še piše v nizozemski peticiji.

Most med svetom znanosti in tehnologije ter med svetom umetnosti in kulture

 

Novi evropski bauhaus

Novi evropski bauhaus. Vir: evropska komisija

Gibanje novi evropski bauhaus, ki ga je v govoru o stanju v uniji lani septembra napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen, naj bi bilo po njenih navedbah most med svetom znanosti in tehnologije ter svetom umetnosti in kulture.

Razgrnili naj bi ga v treh stopnjah: prva, ki se je začela  18. januarja, je osredotočena na dizajn, raziskovanje zamisli in oblikovanje gibanja, druga faza na pet projektov novega evropskega bauhausa v različnih članicah unije, tretja pa na širjenje ideje.

Ta nova pobuda jemlje navdih pri revolucionarni in napredni nemški šoli oblikovanja bauhaus, ki jo je leta 1919 ustanovil arhitekt Walter Gropius.

Izvršni podpredsednik za zeleni dogovor Frans Timmermans je pobudo pred časom odločno pozdravil, saj da je bil bauhaus pomembno gibanje demokratizacije ter ustvarjanja lepih in obenem praktičnih stvari, ki niso dostopne le bogatim. Izpostavil je tudi politično razsežnost tega gibanja, ki je bilo tarča kritik nacistov.

Več o pobudi novi evropski bauhaus TU.

Translate »