Nov finančni sveženj za nov podnebni dogovor izjemno pomembna za razvojno sodelovanje

V četrtek, 2. julija 2015 smo v sodelovanju SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč in Plana B za Slovenijo – Mreže nevladnih organizacij za trajnostni razvoj izvedli delovno srečanje na temo podnebnega financiranja v luči pogajanj za nov podnebni sporazum, ki bo predvidoma sprejet decembra v Parizu. O samem procesu pogajanj je spregovoril mag. Zoran Kus, glavni slovenski pogajalec. Poleg predstavnikov nevladnih organizacij so se nam pridružili tudi iz službe vlade za razvoj, medtem ko so se vabljeni iz ministrstev za finance in zunanje zadeve opravičili.

COP Finance 2Obe mreži sta tudi predstavili skupno stališče, ki sta ga posredovali Vladi in relevantnim ministrstvom o nujnih elementih za dogovor o finančnem svežnju. Besede namreč potrebujejo oporo v dejanjih in za konkretno ukrepanje je potrebno izpolniti obljubo razvitih držav o povečanju sredstev za pomoč državam v razvoju pri soočenju s posledicami podnebnih sprememb v višini 100 milijard ameriških dolarjev letno do leta 2020. Stališče je dosegljivo tukaj.

Kontekst srečanja so trije pomembni mednarodni procesi, ki se bodo končali letos – julijska konferenca o financiranju za razvoj v Adis Abebi, septembrski vrh Združenih narodov o ciljih trajnostnega razvoja in podnebna konferenca decembra v Parizu, kjer se pričakuje sprejem globalnega podnebnega dogovora. Vsi trije procesi govorijo o odločitvah s pomembnimi posledicami za trajnostni razvoj, ki bodo usmerile konkretno ukrepanje na globalni ravni za naslednjih petnajst let.

Dodatne informacije:
Albin Keuc, SLOGA, albin.keuc@sloga-platform.org
Barbara Kvac, Plan B za Slovenijo, barbara@focus.si