Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Fokus, Umanotera in Mladi za podnebno pravičnost so pred zasedanjem COP26 v Glasgowu, ki bo med 31. oktobrom in 12. novembrom, pripravili razpravi o dveh pomembnih vprašanjih: kam nas vodi globalna podnebna politika in o financiranju podnebne pravičnosti.

Na konferencah sta sodelovala tudi predstavnika Climate Action Network Europe (CAN) Sven Harmeling in Rachel Simon. V razpravi sta sodelovala še Aljoša Petek, PIC in Barbara Kvac iz Fokusa. Stališča Mladih za podnebno pravičnost sta predstavila Maša Cvetežar in Jakob Sever Klasinc. Okoljski diskurz z vidika spola je osvetlila mlada raziskovalka s Centra za socialno psihologijo FDV Dora Matejak. V svoji analizah ugotavlja, da podnebne spremembe niso spolno nevtralne – bolj prizadevajo ženske kakor moške in da po eni strain veljajo za glavne žrtve podnebnih sprememb, po drugi pa glavne nosilke sprememb.

O obeh razpravah je temeljito poročalo Delo:

Maja Prijatelj Videmšek o tem, kam nas vodi globalna politika.

Borut Tavčar o financiranju podnebne pravičnosti.

Aljoša Petek, PIC in Mladi za podnebne spremembe, je bil tudi eden od treh gostov v Okoljskem vročem mikrofonu na Valu 202.

Translate »