Koordinacija nevladnih razvojnih in humanitarnih organizacij ostro obsoja kakršno koli nasilje. Politična retorika “varnostne super-ogroženosti” slovenskega prebivalstva žanje rezultate. Kdor seje strah, požanje nasilje.

Z napadom na lastnino in ime ravnatelja Osnovne šole Martin Konšak, Damirja Orehovca, ki je ravnal skladno z zakonom ter po načelih človečnosti, smo v Sloveniji od verbalne nestrpnosti in žalitev prestopili v fazo fizičnega ustrahovanja. Naša opozorila, da bo vladno vztrajanje in zaostrovanje varnostnega diskurza privedlo do odprte sovražnosti do migrantov ter tujcev nasploh, so, na našo veliko žalost, ostala neuslišana. Danes smo v razmerah, ko se posamezniki lahko čutijo ogrožene s strani sodržavljanov. Ti so se očitno iz anonimnega zavetja spletnega izlivanja najostudnejših groženj odločili za stopnjevanje nasilja nad tistimi, ki verjamemo v človečnost in solidarnost.

Zato pozivamo vse, ki jim ni vseeno za stanje duha in države, v kateri živimo ter ustvarjamo, da danes, ko še ni prepozno, jasno izrečejo protest Vladi Republike Slovenije in strankam, ki z neodgovornim ravnanjem soustvarjajo atmosfero strahu in negotovosti.

Od vseh ključnih institucij javnega življenja pričakujemo, da enoglasno obsodijo dejanje ustrahovanja s strani anonimnih storilcev.

Od sedaj naprej smo lahko vsi Damir.

ADRA Slovenija

Človekoljubno dobrodelno društvo UP

Društvo Odnos

Društvo za ZN za Slovenijo

Fundacija Anne Lindh, Slovenska mreža

HUMANITAS, Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti
Inštitut za afriške študije

Jezuitsko združenje za begunce Slovenije

Ju3, Forum za enakopraven razvoj

OVCA, Društvo za osveščanje in varstvo

Mirovni inštitut

Rdeči križ Slovenije

SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Slovenska Filantropija

Zavod Global

Zavod Krog

Zavod Povod

Zavod Voluntariat

KNVHO Izjava in poziv za protest