Revija Jana tudi letos podeljuje naziv Slovenka leta. Med desetimi kandidatkami sta tudi nevladnici – Urša Zgojznik iz Ekologov brez meja in dr. Neža Kogovšek Šalamon iz Mirovnega inštituta. Zmagovalka bo razglašena 5. decembra 2018.

V izbor so uvrstili ženske, ki so opazne, vsaka na svojem področju, a hkrati imajo posebno poslanstvo, saj pri svojem delu na prvo mesto postavljajo sočloveka: poučujejo, svetujejo, pomagajo, ozaveščajo in rešujejo ljudi. Vseh deset je pripomoglo, da je leto 2018 posebno.

dr. Neža Kogovšek Šalamon: Od leta 2012 je direktorica (in višja znanstvena sodelavka) Mirovnega inštituta ter predvsem glasna zagovornica človekovih pravic. Med drugim je sodelovala pri zastopanju izbrisanih, opozarjala na diskriminacijo istospolno usmerjenih in v zadnjem času na sporno novelo zakona o tujcih. Lani je bila izglasovana med deset najvplivnejših pravnikov v Sloveniji in izbrana za eno izmed 40 mladih voditeljev Evrope za leto 2017. Pravi, da je civilna družba tu (tudi) zato, da državnim organom nastavlja ogledalo. »Če policiji ni všeč lastna podoba v ogledalu, naj ne meče kamnov vanjo. Poskrbeti mora, da bo podoba v ogledalu spodobna.«

Urša Zgojznik: Predsednica društva Ekologi brez meja. Dolgoletna aktivistka in njeno društvo sta letos organizirala uspešno akcijo Očistimo Slovenijo pod geslom: Čistimo zadnjič – ozaveščamo za vedno! A profesorica matematike in pedagogike je dejavna vseskozi, saj sodeluje še pri drugih projektih v društvu in poudarja, da moramo na odpadke pogledati z druge strani, kaj lahko v vsakdanjem življenju naredimo, da jih bo manj. Slovenija se je tudi zaradi njihove čistilne akcije pred kratkim uvrstila na peto mesto med najbolj čistimi državami po indeksu EPI (angl. environmental performance), ki sta ga razvili univerzi Yale in Columbia.

Odločite se za svojo Slovenko in tista, ki bo dobila največ glasov (z glasovnicami po pošti, FB-strani in po spletu preko glasovnice), bo 5. decembra v Cankarjevem domu v Ljubljani prejela naziv Slovenka leta 2018.

Translate »