Nemški zakon o podnebnih spremembah, sprejet leta 2019, po oceni nemškega ustavnega sodišča ni dovolj obsežen in ga je treba popraviti. Kot so včeraj sporočili ustavni sodniki, mora vlada v Berlinu do konca prihodnjega leta izboljšati cilje glede zmanjšanja toplogrednih izpustov po letu 2030.

“Predpisi nepovratno odlagajo obremenitve zaradi visokega zmanjšanja emisij na obdobja po letu 2030,” je sporočilo sodišče.

Dodal je še, da zakon ne pojasnjuje dovolj podrobno, kako naj bi se emisije toplogrednih plinov zmanjšale po letu 2031.

Pritožbo je vložila skupina devetih večinoma mladih. Podpira jih več okoljskih združenj, kot so Friends of the Earth Germany (BUND) in Fridays for Future. Kritizirali so zakon, češ da ne gre dovolj daleč, da bi lahko dovolj zmanjšali emisije toplogrednih plinov in omejili podnebne spremembe. Trdijo, da ker zakon ne bo omejeval podnebnih sprememb, krši njihovo temeljno pravico do humane prihodnosti.

Sodišče je potrdilo, da izpodbijane določbe kršijo svoboščine pritožnikov. “Te prihodnje obveznosti zmanjšanja emisij bi lahko vplivale na skoraj vsako svobodo, ker so skoraj vsa področja človeškega življenja še vedno povezana z emisijami toplogrednih plinov in jih tako ogrožajo drastične omejitve po letu 2030,” piše v izjavi.

Nemški minister za gospodarstvo in energetiko Peter Altmaier se je odzval na sodbo in dejal, da je “velika in smiselna”. Dodal je, da je “epohalno” za varstvo podnebja in pravice mladih ter zagotavljanje varnosti načrtovanja gospodarstva.

Translate »