Nemška skrajna desnica je predlagala, da bi prosilce za azil, ki bi jih Nemčija zavrnila, po vzoru avstralskega sistema poslali na otoke zunaj Evropske unije. Lani je v Nemčijo prispelo več kot milijon prebežnikov, večinoma iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Medtem ko si nemška vlada, s kanclerko Angelo Merkel na čelu, želi da bi bilo čim več beguncev zaposlenih, s tem pa jih bi bilo manj odvisnih od državne pomoči, pa nemška skrajna desnica predlaga, da bi prosilce za mednarodno zaščite, ki jih prošnja v Nemčiji ni bila odobrena, po vzoru avstralskega sistema poslali na otoke zunaj Evropske unije.

Stranka Alternativa za Nemčijo je v predlagala, da bi zavrnjene prosilce za mednarodno zaščite in ekonomske migrante, ki v Nemčiji bivajo nezakonito, nastanili na dveh otokih zunaj Evrope pod zaščito Združenih narodov. Nemški vladni urad za migracije in begunce bi preoblikovali v urad za izseljevanje, ki bi zagotavljal hitro deportacijo nezakonitih prebežnikov iz Nemčije.

Žal takšen sistem že deluje v Avstraliji. Tam vojaške ladje že od leta 2013 na morju prestrezajo plovila s prebežniki in jih pošljejo bodisi nazaj na njihovo izhodiščno točko, ki je po navadi Indonezija, bodisi v centre za priseljence na tihomorskih otokih Papua Nova Gvineja in Nauru. Prosilci za azil se ne smejo naseliti v Avstraliji, niti če se izkaže, da gre za ljudi, ki so upravičeni do statusa begunca. Kot smo že poročali, so po podatkih nevladnih organizacij razmere razmere na otoku Nauru neprimerne, prosilci so podvrženi zlorabam in nečloveškemu ravnanju. Več kot polovica žrtev je otrok.

Foto: EPA

Translate »