Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze v Evropskem parlamentu je v sredo objavila rezultate edinstvenega projekta za testiranje pesticidov, ki sta ga sprožila The Detox Project in Kudzu Science.

Analiziranih je bilo 148 vzorcev las iz šestih držav EU: Nemčije, Danske, Walesa, Italije, Francije in Belgije, zbranih v obdobju med koncem julija in oktobrom 2018. Vzorce so testirali za prisotnost 30 pesticidov, vključno z insekticidi, fungicidi in herbicidi.

Rezultati so pokazali, da je bilo v vsaj enem od vzorcev ugotovljenih 15 od 30 vseprisotnih pesticidov, pri čemer je 60% vzorcev vsebovalo vsaj en pesticid. Fipronil (insekticid), propikonazol (fungicid), permetrin (insekticid) in klorpirifos-etil (insekticid) so bili najdeni v več kot 10% vzorcev.

Wales je bila država z najvišjimi stopnjami pesticidov, pri čemer je bilo 84% vzorcev pozitivnih za vsaj en pesticid. Najnižje stopnje pa so bile zabeležene pri Nemčiji – 44% vzorcev je bilo pozitivnih za vsaj en pesticid. Medtem je imela Belgija največ izpostavljenosti več pesticidom z do 4 testiranimi pesticidi, najdenimi v nekaterih vzorcih.

Tukaj lahko najdete kratek opis rezultatov, predstavljenih v Evropskem parlamentu v sredo, 8.11.2018. Polno poročilo bo objavljeno v angleščini v prihodnjih dneh.

Vir in fotografija: Sustainablepulse.com

Translate »