Po svetu živi 45,8 milijona novodobnih sužnjev, ki so prisiljeni delati brez plačila, so spolni delavci, rojeni v suženjstvo ali se borijo kot otroci vojaki. Največ novodobnih sužnjev živi v Indiji, največji delež pa jih je v Severni Koreji. Slovenija je na 41. mestu med 167 državami.

Novodobno suženjstvo pomeni izkoriščanje, ki se mu posameznik ne more izogniti ali mu ubežati zaradi groženj, nasilja, prisile, zlorabe moči ali prevare. Število novodobnih sužnjev narašča, ugotavlja poročilo, ki so ga pripravili na podlagi podatkov iz 167 držav, kjer so opravili skupno 42.000 pogovorov v 53 jezikih. Leta 2014 jih je bilo 35,8 milijona, kar je 28 odstotkov manj kot letos. Med državami, kjer je bilo od zadnjega poročila pred dvema letoma največ napredka pri odpravljanju novodobnega suženjstva, pa poročilo izpostavlja Hrvaško, Brazilijo in Filipine.


Največ novodobnih sužnjev v Indiji

Po ocenah je v Indiji 18,3 milijona novodobnih sužnjev ali 1,4 % vsega prebivalstva, kar je četrti najvišji delež med državami, ki jih obravnava poročilo Walk Free Foundation, organizacije za človekove pravice. Ti ljudje so prisiljeni delati kot hišni pomočniki, fizični delavci, berači, spolni delavci in otroci vojaki. Na drugem mestu po številu novodobnih sužnjev je Kitajska s 3,4 milijona, sledijo Pakistan z okoli 2,1 milijona sužnji, Bangladeš z 1,5 milijona in Uzbekistan z 1,2 milijona.


V Severni Koreji je suženj vsak 20 prebivalec

Največji delež novodobnih sužnjev, 4,3 odstotka, ima Severna Koreja. To pomeni, da je novodobni suženj skoraj vsak 20 od skupno 25 milijonov Severnih Korejcev. Ti so žrtve prisilnega dela kot državne kazni, med drugim kot politični zaporniki in delavci v tujini. Severna Koreja je po navedbah poročila tudi edina država, ki izrecno ne kriminalizira novodobnega suženjstva.Po deležu novodobnih sužnjev sledita Uzbekistan s štirimi odstotki in Kambodža z 1,6 odstotka. Najmanj novodobnih sužnjev, sto oz. 0,02 odstotka vsega prebivalstva, živi v Luksemburgu.


Kaj pa Slovenija?

Slovenija je na 41. mestu z 0,23 odstotka ali 4700 novodobnimi sužnji.

Foto: AP

Translate »