Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije sporoča, da bo predvidoma proti koncu januarja 2021 objavilo javni razpis za nevladne organizacije. Eno od razpisanih področju bo izvajanje razvojnih projektov v eni od držav Podsaharske Afrike s poudarkom na vodo kot odziv na pandemijo covida-19.

Ministrstvo je na področju krepitve vloge zasebnega sektorja v mednarodnem razvojnem sodelovanju v okviru javnega razpisa v letu 2018 prvič spodbudilo sodelovanje nevladnih organizacij z zasebnim sektorjem. S tem je podprlo izvajanje projekta nevladne organizacije, hkrati pa odprlo priložnost podjetju, da se vključi v projekt glede na znanje, izkušnje in poslovni interes. Udeležba zasebnega sektorja je lahko v finančni, materialni in storitveni obliki.

Da bi nevladnim organizacijam pomagali pri iskanju partnerjev in da bi jih že pred objavo razpisa spodbudili, da se povežejo s podjetji in dogovorijo za sodelovanje, ministrstvo zbira interes podjetij. Po identifikaciji podjetij bo objavljen seznam zainteresiranih podjetij, na katere se bodo lahko obrnile nevladne organizacije, ki načrtujejo prijavo na razpis. Po objavi razpisa bo ministrstvo tudi organiziralo delavnico za zainteresirane prijavitelje, na katero bodo povabljena tudi podjetja. Delavnica bo priložnost za dvostranske pogovore in dogovore o partnerstvih.