V Umanoteri so v preteklih mesecih pripravili razstavo Na vroči strani Alp, ki prikazuje predvidevanja strokovnjakov o tem, v kakšni Sloveniji bomo živeli konec 21. stoletja, če glede podnebnih sprememb ne bomo ukrepali.  Razstava pa po drugi strani poudarja še drugo pomembno dejstvo: še vedno namreč lahko ublažimo podnebno krizo in se taki prihodnosti izognemo.

V  razstavnem tekstu se avtorji razstave tako sprašujejo:

Kakšna bodo konec stoletja poletja v Ljubljani? Bodo na Mariborskem Pohorju zaradi zelenih zim žičnice popolnoma opuščene? Ali bo poplavljen Tartinijev trg postal stalnica? Kako bo izgledal izlet na Mangart – z opustelimi pobočji, brez zimzelenih smrekovih gozdov? Bomo torej konec stoletja namesto na sončni strani Alp kar na vroči strani Alp?”

Avtorji še dodajajo da, ne gre za neko daljno, nedoločeno prihodnost, ampak za čas v katerem bodo živeli naši otroci.  Pravijo, da namen razstave ni vzbujanje strahu, saj razstava služi kot opozorilo, da so podnebne spremembe resna grožnja življenju, kot ga poznamo danes. Razstava namreč prikazuje in svari nad današnjim življenjskim slogom. Prihajajoče podnebne razmere bodo namreč v veliki meri odvisne od razvoja družbe in gospodarstva v naslednjih desetletjih ter uspešnosti omejevanja izpustov toplogrednih plinov.

Razstavo si je mogoče ogledati v različnih oblikah:

  1. Virtualna postavitev razstave je na voljo na tej povezavi: Na vroči strani Alp
  2. Več informacij o vsebinah z razstave lahko najdete na tej povezavi, kjer lahko med drugim prisluhnete zvočnemu vodniku po razstavi ter preberete dodatne informacije, ki bodo še poglobile vaše znanje o posledicah podnebnih sprememb v Sloveniji.
  3. Razstava je pripravljena tudi v fizični obliki, je potujoča in bo tekom prihodnjih let razstavljena na vsaj 25. razstavnih mestih po Sloveniji. Nahaja se v prostorih Umanotere in je na voljo za izposojo. Če želite razstavo v fizični obliki predstaviti tudi pri vas, za več informacij kontaktirajte info@umanotera.org ali pokličite na 01 439 7100.
Translate »