V sredo, 12. maja 2021 ob 12. uri 00 bodo v preddverju dvorane Državnega sveta odprli razstavo Na vroči strani Alp – življenje v času podnebnih sprememb, v katderi Umanotera orisuje posledice podnebnih sprememb, ki jih bomo v Sloveniji občutili, če ne bomo hitro in odločno zmanjšali izpustov toplogrednih plinov.

Predstavljena problematika še nikoli ni bila tako aktualna kot danes. V času slovenskega predsedovanja EU se bomo morali pogajati o ključni podnebni zakonodaji, ki bi omogočila podnebno nevtralnost do sredine stoletja, kar je glavni cilj novega Evropskega podnebnega zakona. V kratkem pa bodo poslanci obravnavali Resolucijo o Dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050, ki jo je Vlada sprejela konec aprila.

Otvoritveni dogodek razstave bo med drugim osvetlil podnebne scenarije, ki jih v Sloveniji lahko pričakujemo v prihodnosti. Izpostavil bo že vidne posledice podnebnih sprememb pri nas, predvsem na lokalni ravni, ter opozoril na nujnost sprejemanja hitrih in ambicioznih politik na tem področju. Udeležence bodo nagovorili:

  • Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije
  • Tomaž Horvat, državni svetnik, predstavnik lokalnih interesov – Nova Gorica
  • Gregor Vertačnik, Agencija RS za okolje
  • Jonas Sonnenschein, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj

Dogodek bo v živo predvajan na Facebook povezavi tukaj in dostopen prek povezave na spletni strani S-TV Skledar (YouTube in Twitter).

Razstavo si lahko ogledate tudi virtualno.

Translate »