Platforma SLOGA je 22. novembra 2019 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova organizirala usposabljanje »Globalno učenje na preseku človekovih pravic, trajnostnega razvoja in migracij«. Udeleženke_ci usposabljanja – pedagogi_ nje, nevladnice_ki in aktivni_e na področju globalnega učenja – so v okviru delavnic razmišljali, kako mladim približati trajnostno naravnanost ter jih angažirati glede podnebne in davčne pravičnosti ter o vprašanjih etičnega odločanja v digitalni dobi. Usposabljanje je potekalo v okviru projekta #MigratED.

V uvodni delavnici je Alenka Sedlar Špehar z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana udeležence_ke spodbudila k razmisleku, kako z didaktičnimi pripomočki o vplivu podnebnih sprememb, ki so jih razvili dijaki_nje 3. letnika Živilske šole, mladim približati trajnostno naravnanost. Sledila je delavnica Maruše Babnik z Ekvilib inštituta o globalnem učenju za davčno pravičnost, ki je osvetlila povezavo med davčnimi sistemi in razvojnim sodelovanjem ter dinamiko mednarodnih ekonomskih odnosov. V popoldanskem delu je Aja Vrenjak iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost predstavila osrednje poudarke delovanja gibanja in mobilizacijo mladih. V sklepnem sklopu o pomenu etike in družbene odgovornosti v digitalni dobi je doc. dr. Darija Aleksić z Ekonomske fakultete poudarila različne dileme, ki izhajajo iz digitalnega okolja v povezavi z etičnim odločanjem.
Usposabljanje je potekalo v okviru evropskega projekta #MigratED, ki združuje osem partnerjev iz Italije, Portugalske, Grčije, Cipra in Slovenije. Projekt si prizadeva razširjati dobre prakse globalnega učenja o vprašanjih medkulturnega dialoga, migracij, človekovih pravic in trajnostnega razvoja ter ozaveščati mlade o človekovih pravicah in migracijah z uporabo digitalnih orodij, s tem pa prispevati k vključujočem izobraževanju tudi za otroke in mlade z migrantskim ozadjem.

migrated_disclaimer

Translate »