Na okrogli mizi o partnerstvih in implementaciji nove razvojne agende

Pred pričetkom Evropskih razvojnih dni je SLOGA v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Bruslju organizirala okroglo mizo z naslovom »Post-2015 Development Agenda as a New Reality – Opportunities for Small States«.

Na okrogli mizi, ki je potekala 2. junija v prostorih veleposlaništva, so spregovorili nj. eksc. g. Matjaž Šinkovec, veleposlanik Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji, Velikem vojvodstvu Luksemburg, Zelenortskih otokih, Afriški uniji in imenovani veleposlanik v Etiopiji, doc. dr. Draško Veselinovič, predsednik uprave Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja, in mag. Eyachew Tefera, predsednik Sveta SLOGE. Okroglo mizo je povezovala dr. Sabina Lange, predavateljica na Evropskem institutu za javno upravo (European Institute of Public Administration – EIPA).

Leto 2015 je ključno za mednarodno razvojno sodelovanje, saj potekajo pogajanja o novi razvojni agendi. V letošnjem letu obeležujemo tudi evropsko leto za razvoj 2015 s ciljem spodbujanja razprave o mednarodnem sodelovanju. Mednarodni sporazumi, sklenjeni v letošnjem letu, še posebej o post-2015 agendi in ciljih trajnostnega razvoja, bodo naslavljali globalne izzive za naslednjih 15 let. V primerjavi z razvojnimi cilji tisočletja bo nova razvojna agenda univerzalna. Zajemala bo tudi okoljsko agendo in bo implementirana skozi partnerstva, ki bodo vključevala več deležnikov.

OM VBR 2Panelisti so spregovorili o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša nova razvojna agenda. Veleposlanik Šinkovec je predstavil prioritete Slovenije na področju razvojnega sodelovanja in v pogajanjih o ciljih trajnostnega razvoja, doc. dr. Veselinovič se je osredotočil na zasebni sektor in priložnostih, ki jih bo prinašala nova razvojna agenda za zasebni sektor, mag. Tefera pa je izpostavil ključno vlogo civilne družbe ne le pri implementaciji agende, temveč tudi pri oblikovanju prioritet države. Okrogla miza se je zaključila z živahno razpravo.