Argentinska raziskovalna baza Esperanza, na severni točki Antarktike, je 6. februarja izmerila 18,3 stopinje, kar je 0,8 stopinje več, kot je bil prejšnji rekord, izmerjen 24. marca 2015.

Antarktika, tako kot Arktika, je z vidika vremenskih opazovanj in napovedi slabo pokrita, čeprav obe igrata izjemno pomembno vlogo pri vzpostavljanju podnebnih in oceanskih vzorcev ter pri dvigu gladine morja.

Antarktični polotok (severozahodna konica proti Južni Ameriki) spada med najhitreje segrevajoča se območja planeta. V zadnjih 50 letih se je segrel za skoraj 3 stopinje Celzija. Količina ledu, ki letno izgine, se je med leti 1979 in 2017 povečala za najmanj šestkrat. Večina ledu izgine zaradi taljenja ledenih polic, ki se segrevajo od spodaj zaradi vdora razmeroma tople oceanske vode. To se še posebej dogaja na Zahodni Antarktiki in v manjšem delu vdolž polotoka ter na Vzhodni Antarktiki.

Antarktika, ki meri 14 milijonov kvadratnih kilometrov, je hladna, vetrovna in suha. Povprečna letna temperatura se giblje od približno – 10 ° C na obali Antarktike in do – 60 ° C najvišjih predelih v notranjosti. Ledena ploskev je do 4,8 km debela in vsebuje 90 % svetovne sladke vode. V primeru talitve celotne ploskve bi se gladina morja dvignila za približno 60 m.

Vir novice: https://public.wmo.int/en/media/news/new-record-antarctic-continent-reported

Translate »