Platforma SLOGA v okviru kampanje »Tudi ti si globalni sosed« nadaljuje s tedenskimi aktivnostmi razbijanja mitov na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja. V skladu z aktualnimi dogodki v mednarodni skupnosti nadaljujemo z mini serijo naslavljanja neresnic in s tem povezanim širjenjem nestrpnosti ob prihodu večjega števila beguncev v Evropsko unijo.

Mit št. 16: Begunci uporabljajo pametne mobilne telefone in se prevažajo s taksiji ter posledično ne potrebujejo naše pomoči.

Odgovor: Ne drži. Res je, da veliko beguncev uporablja pametne mobilne telefone, vendar to ne bi smelo nič čudnega. Gre za relativno poceni tehnologijo, ki je izjemno uporabna ravno pri tako nevarnem potovanju, saj ljudje lahko med seboj komunicirajo in se redno opozarjajo na morebitne težave in nevarnosti, ki prežijo na poti. Prav tako dostop do različnih zemljevidov, ki se redno obnavljajo na medmrežju, ne bi smel biti luksuz. Kvečjemu gre za osnovno dobrino v takih situacijah. Potrebno je omeniti, da imajo tudi nezaposleni Slovenci mobilne telefone, pa jim tega nihče ne očita. Taksiji pa pogosto predstavljajo najbolj učinkovit, hiter in varen način potovanja na kratke razdalje. Konec koncev v posameznih primerih taksisti beguncem ponujajo zastonj prevoze. Kar pa še ne pomeni, da številni begunci zaradi naporne in nevarne poti ne potrebujejo dostopa do pitne vode, toplih oblačil in obrokov, zatočišča itd. Morali pa bi si postaviti osnovno vprašanje: zakaj bi ljudje morali biti revni, da bi si zaslužili našo pomoč takrat, ko jo najbolj potrebujejo?