Mit o mednarodnem razvojnem sodelovanju št. 11 – sprejemanje beguncev

Platforma SLOGA v okviru kampanje »Tudi ti si globalni sosed« nadaljuje s tedenskimi aktivnostmi razbijanja mitov na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja. V skladu z aktualnimi dogodki v mednarodni skupnosti nadaljujemo z mini serijo naslavljanja neresnic in s tem povezanim širjenjem nestrpnosti ob prihodu večjega števila beguncev v Evropsko unijo.

Mit št. 11 – Evropska unija je sprejela največje število beguncev, medtem ko države z Bližnjega vzhoda ne sprejemajo beguncev.

Odgovor: Ne drži. Več kot 59 milijonov beguncev s celega sveta ostane v neposredni regiji, iz katere izhajajo. Begunci največkrat upajo na čim hitrejšo vrnitev domov ali pa preprosto nimajo sredstev za potovanje in je posledično odhod v oddaljeno Evropo izhod v sili. Večino beguncev iz Sirije in Iraka so sprejele države na Bližnjem vzhodu in ne Evropska unija. Ocena Visokega komisarja Združenih narodov za begunce o številu beguncev v sosednjih državah (Irak, Libanon, Turčija in Jordanija) znaša malce več kot 4 milijone ljudi, medtem ko je bilo v Evropski uniji na koncu leta 2014 zabeleženo zgolj 626 tisoč prošenj za azil.