Mirovni inštitut praznuje 30-letnico obstoja. Sodelavci in simpatizerji inštituta so obletnico proslavili v AKC Metelkova mesto z razpravo na temo: Kdo smo MI? 30 let kritične refleksije in družbeno-političnega prizadevanja za enakost.

Raziskovalne premike smo ustvarjali predvsem s premisleki o konceptih državljanstva, politike, nacionalizma, rasizma in izključevanja, delavskih pravic, pravic žensk, neplačanega dela, svobode medijev, kulture,” so poudarili v sporočilu za javnost.

Inštitut, ki danes šteje 25 članov, raziskovalno, izobraževalno in ozaveščevalno dejavnost razvija na področjih družboslovja in humanistike, in sicer na petih tematskih poljih: politika, človekove pravice in manjšine, mediji, spol in kulturne politike. Je tudi zagovornik ranljivih skupin in si prizadeva za odpravo diskriminacije, so zapisali na spletni strani.

Visoka obletnica ter prodornost in trdoživost MI pa je bila deležna tudi medijske pozornosti. Kot so med drugim opozorili v prispevku v Odmevih na RTV Slovenija, gre za redkost, da je Mirovni inštitut tako nevladna organizacija kot raziskovalna ustanova. Direktor MI dr. Iztok Šori pa je v pogovoru med drugim obljubil: “Ne bomo dali miru!”

Mirovni inštitut v Odmevih, 29. septembra od 0:21:07 dalje

 

Translate »