Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je predstavil letošnji 11. Blejski strateški forum (BSF), ki bo potekal pod naslovom “Varnost prihodnosti”,  udeležilo pa se ga bo približno 700 udeležencev iz 70 držav.

Na forumu bodo tako obravnavana vprašanja dezintegracije ali integracije EU, geopolitike energije, vodna tveganja v globalnih perspektivah, položaj na Zahodnem Balkanu in človekovo varnost. Na gospodarskem delu foruma bo govora o digitalni preobrazbi družbe, konceptu pametnih mest, mobilnosti in prihodnosti avtomobilske industrije ter varnosti in trajnosti v turizmu. Prisoten bo tudi generalni sekretar Svetovne turistične organizacije.

Minister Erjavec se bo v okviru BSF na bilateralnih srečanjih sestal z gostujočimi zunanjimi ministri (romunskim, latvijskim, šrilanškim, srbskim, makedonskim, BiH, turškim, kosovskim), francoskim državnim sekretarjem za evropske zadeve ter namestnikoma ruskega in grškega zunanjega ministra, predsednikom senata Kanade, s predsednikom odbora za zunanjo politiko in nekdanjega zunanjega ministra Egipta. Sestal se bo tudi s predstavniki ameriške administracije in predstavniki mednarodnih organizacij (OVSE, OZN, CTBTO).

Dogajanja na Bledu se bo udeležila tudi Sloga, Platforma NVO za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. Ob obrobju foruma se bo na bilateralnem srečanju sestala s Sir Fazle Hasan Abed, ustanoviteljem in predsednikom BRAC, največje razvojne nevladne organizacije na svetu s sedežem v Bangladešu, ki je ustanovila tudi univerzo. S ciljem odprave revščine BRAC deluje na številnih področjih, med drugim na področju človekovih pravic, enakosti spolov, izobraževanja, zdravstva, ekonomskega opolnomočenja, kmetijstva, socialne varnosti in zmanjšanja tveganja nesreč v številnih državah po svetu.