V zadnjih dneh marca bi se morali predstavniki partnerskih držav, ki sodelujejo v Erasmus+ KA2 projektu Yes Volunteering: citizen’s inclusion prospects improved by volunteering, srečati v portugalski Lousadi, a je bilo mednarodno srečanje zaradi trenutnega dogajanja po svetu prestavljeno na splet. 

V treh dneh, kolikor je srečanje trajalo, so se partnerji dogovorili za nadaljnje korake v projektu, prav tako so spregovorili o dozdajšnjem delu in težavah, s katerimi se soočajo zaradi trenutnih razmer. S težavami se ne soočajo le partnerji pri svojem delu, ampak se z njimi soočajo vsi, ki so v izolaciji, in delavci, ki opravljajo svoje delo, bodisi v tovarnah bodisi v bolnišnicah, zato je v tem času še toliko bolj pomembno, da stopimo skupaj in podpremo vse, ki so zaradi situacije še bolj prizadeti – bolne in ostarele, o čemer so se partnerji pogovarjali tudi med srečanjem. 

Tako po Sloveniji in tudi širše potekajo akcije, v katerih se prostovoljci ukvarjajo s kuhanjem kosil, šivanjem mask, vsakodnevnih opravkih (nakupi, plačilo položnic itd.) in drugimi dejavnostmi, ki jih predvsem starejši, ki morajo ostati v samoizolaciji, ne morejo opravljati. Prostovoljstvo in solidarnost sta v kriznih časih še kako pomembna, kar se je večkrat izkazalo tudi v preteklosti, ne le zdaj, v času koronavirusa, zato so se odločili, da bodo kot eno od dobrih praks, ki jih predstavljamo v projektu, predstavili prav prostovoljstvo v kriznih situacijah, prostovoljstvo, ki ni načrtovano, ki se pojavi kot samoiniciativni odziv na trenutne razmere. Tovrstno prostovoljstvo v Sloveniji dobro poznamo – od naravnih nesreč do pobud za zbiranje denarja za obolele otroke, za živali, nakupe različnih medicinskih pripomočkov, ki jih primanjkuje v državi … 

Partnerji iz Portugalske, Španije, Italije, Avstrije, Turčije in Slovenije so se poslovili v upanju na boljše čase in v upanju na to, da nihče več ne bo zbolel za covidom-19 in da se jim julija uspe v živo srečati v Avstriji.

O vseh nadaljnjih korakih in postopkih v projektu vas bodo tudi naprej obveščali, ne le prek člankov. Njihovemu delu in razvoju projekta lahko sledite na: https://yesvolunteering.weebly.com/, https://www.facebook.com/YesVolunteering/, najdete jih tudi na Instagramu: yes_volunteering in na Youtubovem kanalu Yes Volunteering.

Vir: DRPD Novo mesto

Translate »