Mednarodna mladinska konferenca MUNSC Salient tradicionalno izkušnjo simulacije teles Združenih narodov in Evropske unije nadgrajuje z izobraževalnimi vsebinami v obliki interaktivnih predavanj, okroglih miz in delavnic. Letos se je je udeležilo 70 udeležencev, krovna tema pa so bile sodobne neenakosti.

Mladinska konferenca je potekala med 11. in 15. julijem, že drugič zapored jo je organiziralo Društvo za Združene narode za Slovenijo. 70 udeležencev letošnjega dogodka je prihajalo iz Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Češke, Francije, Nemčije, Italije, Indonezije, Luksemburga, Norveške, Poljske, Romunije, Srbije, Slovenije, Švedske in Turčije.

Krovna tema konference so bile sodobne neenakosti in v vseh treh simuliranih odborih so  potekale razgrete razprave. Udeleženci simulacije Varnostnega sveta Združenih narodov so se ukvarjali z grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, ki jo predstavlja radikalizacija mladih; udeleženci simulacije Sveta Združenih narodov za človekove pravice so razpravljali o vprašanju pravice skupnosti in posameznikov do solidarnosti; udeleženci simulacije Evropskega sveta pa so iskali naslednjo perspektivo evropske politike v post-migracijski dobi.

Z drugim dnem konference so se pričele simulacije treh odborov mednarodnih teles, hkrati pa je vključeval tudi okroglo mizo z naslovom »(Multi)kulturna prihodnost Evrope,« ki so se je udeležili g. Matjaž Gruden, direktor načrtovanja politik pri Svetu Evrope, dr. Neža Kogovšek Šalamon, direktorica Mirovnega inštituta, in g. Ervin Hladnik Milharčič, novinar in publicist, moderirala pa jo je prof. dr. Ana Bojinović Fenko s Fakultete za družbene vede. Gostje so v okviru teme naslovili obširen nabor vprašanj o multikulturalizmu, migracijskih tokovih, varstvu človekovih pravic in možnih prihajajočih evropskih politikah na omenjenih področjih.

Tretji dan je potekal pogovor z veleposlanikom Republike Italije v Republiki Sloveniji njegovo ekscelenco g. Paolom Trichilom, ki je udeležencem približal italijansko izkušnjo z novo realnostjo begunske krize.