Znani so trije zmagovali evropske medijske nagrade Lorenza Natalija, ki so bili izbrani izmed več kot 1100 prijavljenih iz vsega sveta – Pari Saikia, Maria Altimira in Srishti Jaswal.

Saikia si je nagrado prislužil za poročanje o preganjanju muslimanske manjšine Rohingya, Altimirjeva za prispevke o izkoriščanju migrantov kot delovne sile in Jaswal za opozarjanje na lakoto v Indiji.

»Prejemniki medijske nagrade Lorenza Natalija so trije izjemni novinarji, katerih delo pooseblja pogum, integriteto in zavezanost globalni pravičnosti. Kot novinarji na področju razvoja prispevate k spremembam, pa naj si bo na področju boja proti neenakosti, zaščiti univerzalnih človekovih pravic ali odzivanju na eksistencialno grožnjo podnebnih sprememb,« je ob podelitvi nagrad izpostavila evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Medijska nagrada Evropske komisije Lorenzo Natali, ustanovljena leta 1992, se podeljuje v spomin na Lorenza Natalija, nekdanjega komisarja za razvoj in sodelovanje. Bil je odločen zagovornik svobode izražanja, demokracije, človekovih pravic in razvoja.

Nagrada že skoraj tri desetletja priznava pogumno novinarstvo in se osredotoča na prepričljivo, sočutno poročanje, ki razkriva zgodbe, ki so pomembne za globalne izzive, ki vplivajo na družbo.Priznava kakovostno in pogumno poročanje o zahtevnih vprašanjih, kot so podnebne spremembe, pravice žensk, neenakost, zdravstveno varstvo, demokracija in človekove pravice.

Pripravila: PV
Foto: Twitter račun Paria Saikia

Translate »