Tudi v Libanonu se življenje vrača na stare tire po obdobju, ki je bilo zaznamovano s covidom-19, karantenami in prepovedmi izhoda. To je Zavod Emma v sodelovanju z Zavodom Krog izkoristil tudi v okviru projekta »Za njeno prihodnost – ozaveščanje proti otroškim porokam med begunci v Libanonu«. Na jugu Libanona so organizirali enodnevno lokalno akcijo proti nasilju na podlagi spola.

Akcijo je pripravila skupina deklet, mater in očetov, ki v projektu izvajajo tudi srečanja za sovrstnice, kolegice in kolege na temo nasilja na podlagi spola in nevarnostih otroških porok. Tekom akcije so dekleta in matere na ulicah begunskega taborišča Ein El Helwah in v njegovi okolici nagovarjale mimoidoče, jih informirale o nasilju na podlagi spola in delile zemljevide z naslovi organizacij, ki nudijo skupinsko in individualno psihosocialno pomoč. V pogovorih je sodelovalo okoli 200 moških in žensk, ki so prejeli tudi maske za zaščito pred covidom-19.

Očetje so medtem na različnih lokacijah ustavljali avtomobile in voznike informirali o nasilju na podlagi spola. Približno 150 voznikov se je ustavilo in prisluhnilo očetom, ki so na kratko predstavili vrste nasilja na podlagi spola ter njegove posledice. Medtem ko so se nekateri vozniki strinjali, da se je proti takšnemu nasilja treba boriti, so drugi priznavali, da včasih uporabijo nasilje, predvsem verbalno, saj so pod različnimi pritiski zaradi ekonomskih in drugih težav.

Moški so opozarjali voznike na nesprejemljivost nasilja na podlagi spola. Foto: KROG

Moški so opozarjali voznike na nesprejemljivost nasilja na podlagi spola. Foto: KROG

Na koncu akcije so se očetje skupaj s skupino mladih fantov na motorjih z napisi, ki spodbujajo boj proti nasilju na podlagi spola, podali po begunskem naselju in na tak način vzbudili pozornost ljudi.

V okviru projekta, ki ga Zavod Emma izvaja v sodelovanju z lokalnim partnerjem Nabaa – Development action without border, Zavodom Krog in s financiranjem Ministrstva za zunanje zadeve in Republike Slovenije v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, bo izvedenih več lokalnih akcij, naslednja je načrtovana že čez približno mesec dni.

Translate »