Madžarski parlament je 20. junija, na mednarodni dan beguncev, z veliko večino sprejel tako imenovani Stop Soroš zakonodajni paket, s katerim je pomoč nezakonitim migrantom na Madžarskem postala kaznivo dejanje, parlament je v imenu boja proti migrantom spremenil tudi ustavo.

Stop Soroš zakonodajni paket oziroma zakon proti nevladnim organizacijam bo madžarski vladi omogočal popoln nadzor in omejevanje dejavnosti nevladnih organizacij za človekove pravice, ki nudijo pomoč migrantom. Med drugim predvideva do leto dni zapora za tiste, ki na Madžarskem pomagajo nezakonitim migrantom oz. tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil. Kazniva je tudi priprava in distrubucija gradiv, ki prosilcem za azil zagotavljajo informacije!

Na mednarodni dan beguncev sprejet Stop Soroš zakonodajni paket pomeni kršitev evropskega in mednarodnega prava, zato so številne evropske NVO pozvale EU, naj ukrepa proti Madžarski. Odzval se je tudi Evropski parlament, Odbor EP za državljanske svoboščine je namreč 25. junija podprl sprožitev 7. člena pogodbe EU proti Madžarski. Ta člen v skrajnem primeru zaradi kršenja evropskih vrednot predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici. Če bo ukrep dobil podporo tudi na plenarnem zasedanju parlamenta, bodo morale zadevo obravnavati tudi članice.

Medtem ko je madžarski parlament sprejemal sporno zakonodajo, je nekaj madžarskih nevladnih organizacij (Menedék, Migsol, Terre des Hommes, the Hungarian Civil Liberties Union, the Foundation for Subjective Values, SEM, Civilizáció) v svoji nemočnosti zagnalo inciativo #WelcomingEurope.

Kljub nevarnosti so se odločili za ta korak, saj nujno potrebujejo mednarodno podporo. In to ni samo peticija, ampak tudi uradno orodje, s katerim lahko prebivalci in prebivalke EU zahtevamo ukrepanje. Vendar je treba v čim krajšem času zbrati milijon verodostojnih podpisov, ki jih bodo nato posredovali Evropski komisiji. Kaj točno zahtevajo, si lahko preberete tukaj.

Kaj lahko storite vi? Madžarske kolege lahko podprete s podpisom peticije WelcomingEurope.

Translate »