Politiki in političarke s strupeno in razčlovečeno retoriko ‘mi proti njim’ ustvarjajo vse bolj razdeljen in nevaren svet, Amnesty International svari ob objavi letne ocene stanja človekovih pravic po svetu. Poročilo The State of the World’s Human Rights predstavlja najbolj obsežno analizo razmer na področju človekovih pravic po svetu in vključuje 159 držav. Med njimi je tudi Slovenija, kjer je pozitivne novice leta – zapis pravice do vode v ustavo ter sprejem zakonov o partnerski zvezi ter varstvu pred diskriminacijo – skoraj povsem zasenčilo aktivno prizadevanje za omejevanje pravic migrantov, prosilcev za azil in beguncev.

»Neslavni vrhunec tega smo doživeli v začetku letošnjega leta, ko je državni zbor sprejel spremembe zakona o tujcih, ki predvideva ukrepe, ki bodo pomenili hude kršitve človekovih pravic. Migrante in begunce obravnava kot varnostno grožnjo in jim odreka civilizacijsko pridobljene pravice. Tako kot vrsta drugih nevladnih organizacij in posameznikov v Sloveniji zato nujno pozivamo varuhinjo človekovih pravic, Vlasto Nussdorfer, da ga v skladu s svojimi pristojnostmi predloži v ustavno presojo,« so zapisali pri Amnesty International Slovenije.

Objava letnega poročila je za Amnesty International tudi priložnost za oceno trendov v svetu. “Leto 2016 je bilo leto, ko je cinična uporaba naracije ‘mi proti njim’ z obtoževanjem, s sovražnostjo in strahom pridobila globalni pomen na ravni, kakršne nismo videli od 30. let 20. stoletja. Vse preveč političark in politikov se na legitimne ekonomske in varnostne strahove odziva s strupeno in z razdeljevalno manipulacijo, ki se usmerja na identitete ljudi, da bi si tako pridobili glasove,” je dejal Salil Shetty, generalni sekretar Amnesty International. “Današnje politike demonizacije brezsramno širijo nevarno idejo, da so nekateri ljudje manj človeški kot drugi, ter jemljejo človeškost celim skupinam ljudi. To grozi, da bo spustilo na plano najtemnejše vidike človeške narave.”

Amnesty International poziva ljudi z vsega sveta, naj se uprejo ciničnim poskusom nazadovanja dolgo vzpostavljenih človekovih pravic v zameno za oddaljeno obljubo blagostanja in varnosti.

03-Letno-porocilo-Amnesty-2016

Translate »